Astăzi, în data de 7 iulie, este sărbătorită Ziua Mondială a Ciocolatei! Desertul preferat al multora dintre noi, cel ce reușește să ne aducă bună dispoziție, chiar și în cele mai triste zile.

Conform Biroului Național de Statistică, la noi în țară în anul 2020 s-au produs aproape 8,5 mii de tone de ciocolată și alte produse similare (pe bază de cacao), iar în 2019 s-au produs chiar aproape 10 mii de tone.

„Ciocolata are ca ingredient principal semințele arborelui tropical Theobroma Cacao, care este originar din America Centrală și este cunoscut încă de pe vremea civilizației olmece, devenind, după descoperirea Americii, unul dintre deliciile foarte căutate și apreciate în special în țările civilizate ale Europei, dar și în multe alte colțuri ale planetei”, notează portalul unicorn-naturals.com.

„Numeroase cercetări relevante în domeniul nutriției au evidențiat faptul că ciocolata neagră (amăruie) poate avea multiple beneficii pentru sănătate, în anumite circumstanțe și în condițiile consumului unor porții mici:

Sănătatea cardiovasculară. Un studiu publicat în anul 2011 în lucrarea de specialitate Jurnalul Medical Britanic a demonstrat că persoanele care consumă regulat ciocolată neagră își reduc cu o treime riscul dezvoltării de boli cardiovasculare. Cercetătorii atrag atenția asupra selecției atente a sortimentului de ciocolată veritabilă, întrucât majoritatea tipurilor comercializate pot fi chiar dăunătoare sănătății inimii.

– Riscul de infarct cardiac. Universitatea de Medicina Johns Hopkins din SUA a derulat un studiu care relevă faptul că sângele are o tendință mai mica de coagulare, în cazul unui consum de ciocolată neagră regulat. Astfel, acest desert ar putea preveni formarea cheagurilor de sânge.

 Riscul de accident vascular cerebral. Un studiu suedez, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a demonstrat că femeile care consumă două batoane de ciocolată neagră pe săptămână își reduc în mod considerabil riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

– Presiunea arterială și rezistența la insulină. Cercetătorii italieni au derulat un experiment în care două grupuri de participanți au consumat timp de 15 zile câte 85 de grame de ciocolată neagră, respectiv, aceeași cantitate de ciocolata albă (fără flavonoli). Rezultatele au arătat că rezistența la insulină (un factor de risc pentru diabet) a fost considerabil redusă în cazul subiecților care au consumat ciocolată neagră. Presiunea arterială sistolică, măsurată zilnic, a fost de asemenea mai mică în grupul care a consumat ciocolată amăruie.

Fluxul sangvin arterial. Un alt studiu a descoperit că vasele de sânge ale bărbaților care consumă acest desert sunt mai relaxate, facilitând circulația sanguină prin artere. Astfel, riscul dezvoltării afecțiunilor cauzate de obstrucționarea fluxului sangvin scade în mod considerabil.

– Sindromul oboselii cronice. Efectul energizant al ciocolatei negre a fost demonstrat în cadrul unui studiu britanic restrâns, în care un grup de adulți suferinzi de sindromul oboselii cronice a fost supus unui tratament cu ciocolată amăruie. La final, s-a constatat o ameliorare a stării de vitalitate în rândul tuturor participanților, fără să apară îngrășarea. Cercetătorii au concluzionat că ciocolata neagră stimulează activitatea neutransmițatorilor (precum serotonina), care reglează starea de spirit și somnolență.

– Randamentul fizic. Un studiu american publicat în Jurnalul de Nutriție și Metabolism a scos în evidență alte efecte pozitive ale consumului moderat de ciocolată neagră: creșterea rezistenței fizice, dezvoltarea masei musculare și îmbunătățirea randamentului fizic în timpul antrenamentelor sportive”, conform celor de la sfatulmedicului.ro.

Cea mai mare producție de ciocolată din ultimii șapte ani din Moldova a fost înregistrată în 2016, fiind produse peste 10,2 mii de tone. Pe de altă parte, Moldova a importat cu aproape cinci mii de tone mai mult decât a exportat. Cifra importului a ajuns la peste 7,6 mii de tone de ciocolată.

Foto: weheartit