Ciocolata, alimentul minune care ne face mai fericiți. Dar care sunt beneficiile? O mare parte din cercetări au fost efectuate pe ciocolata cu lapte și ciocolata neagră, deoarece acestea conțin substanțe solide de cacao, părți ale plantei de cacao. Ciocolata albă de fapt nu conține substanțe solide de cacao; conține doar unt de cacao.

Orice fel de ciocolată se poate încadra într-un model general de alimentație complet, dar există beneficii specifice pentru sănătate atunci când mâncăm ciocolată în mod regulat? În acest articol, vom menționa cele mai recente cercetări privind efectele asupra sănătății ale consumului regulat de ciocolată, conform Eating Well.

Ar putea îmbunătăți sănătatea inimii

Ciocolata neagră și cea cu lapte conțin substanțe solide de cacao, părți ale plantei de cacao, deși în cantități diferite. Cacao conține flavonoide – antioxidanți care se găsesc în anumite alimente , cum ar fi ceaiul, fructele de pădure, legumele cu frunze și vinul. Flavonoidele au diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Deoarece ciocolata neagră are un procent mai mare de substanțe solide de cacao, este, de asemenea, mai bogată în flavonoide. Un stiudiu din 2018, publicat în jurnalul Reviews in Cardiovascular Medicine a constat că consumul moderat de ciocolată neagră ajută la îmbunătățirea panourilor lipidice și a tensiunii. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste beneficii potențiale pentru sănătate. Însă, consumul de ciocolată cu migdale are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.

Poate reduce crampele menstruale

Crampele menstruale sunt foarte neplăcute. Ciocolata neagră este mai bogată în magneziu. 50 de grame de ciocolată neagră conțin 114 miligrame de magneziu, ceea ce reprezintă aproximativ 35% din doza zilnică recomandată pentru femeile adulte.  Ciocolata cu lapte conține aproximativ 31 de miligrame de magneziu în 50 de grame, aproximativ 16% din doza recomandată. S-a demonstrat că magneziul ajută la relaxarea mușchilor, inclusiv a mucoasei uterine. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale, din acest motiv femeile consumă mai multă ciocolată în timpul menstruației.

Poate crește nivelul de fier

Potrivit unui studiu din 2021 publicat în Journal of Nutrition, anemia cu deficit de fier este în creștere.  Ciocolata neagră este o sursă bună de fier . Cincizeci de grame de ciocolată neagră conțin 6 miligrame de fier. Femeile care au vârsta între 19 și 50 de ani necesită 18 miligrame de fier pe zi, iar bărbații adulți au nevoie de 8 miligrame pe zi. Ciocolata neagră e cel mai gustos mod de a crește nivelul de fier din organism. Din păcate, ciocolata cu lapte conține doar aproximativ un miligram de fier în 50 de grame.

Îți poate îmbunătăți funcția cognitivă

Un studiu din 2019 a demonstrat că consumul de ciocolată neagră timp de 30 de zile a îmbunătățit funcționarea cognitivă a participanților. Cercetătorii atribuie acest lucru metilxantinelor din ciocolata neagră, care includ teobromină și cofeină. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege în continuare mecanismele care au condus la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

Poate crește riscul de colesterol ridicat

Deși există câteva beneficii potențiale pentru sănătate ale ciocolatei, există și câteva consecințe negative. Ciocolata albă și ciocolata cu lapte sunt bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Consumul excesiv de grăsimi saturate și zaharuri adăugate este asociat cu colesterolul ridicat și un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Concluzia

Cercetările arată că ciocolata neagră are potențiale beneficii pentru sănătatea inimii, îmbunătățirea funcțiilor cognitive și combate deficiența de fier, deoarece este un tip de ciocolată  bogată în flavonoide, metilxantine, magneziu și fier. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege în continuare beneficiile ciocolatei pentru sănătate.

Recomandăm să mâncați ciocolată neagră și să o evitați pe cea albă sau cu lapte.

 

Distribuie articolul: