Dacă ai accesat acest articol atunci cu siguranță ți se întâmplă și ție să poftești ceva dulce atunci când te ridici de la masă. Iată cum explică specialiștii această poftă „vinovată”, atât de dificil de controlat.

Teoretic, deserturile ar trebui consumate între mese, pe post de gustare, niciodată imediat dupa ce ne ridicăm de la masă, dar este atât de greu să controlăm aceste dorințe. Iată cu ce explicații vin specialiștii.

Tendința înnăscută de a mânca dulciuri – unii nutriționiști sunt de părere că oamenii diferă atunci când vine vorba despre consumul de dulciuri: unii se nasc cu tendința de a mânca alimente dulci, în timp ce alții nu se nasc cu această preferință. Mai mult decât atât, evoluția speciei umane a determinat oamenii să prefere alimentele dulci, întrucât acestea sunt mai sigure și mai hrănitoare, comparativ cu alimentele amare sau acre, care prezentau risc crescut de otrăvire.

Nevoia de a satisface toate cele 5 gusturi – pentru a ne simți cu adevărat satisfăcuți după ce mâncăm, e ideal ca o masă să încorporeze toate cele 5 gusturi: dulce, acrișor, sărat, picant și acru. Dacă, de exemplu, lipsește gustul dulce, organismul va reacționa prin inducerea poftei de dulce.

Vezi și: „Mi-a zis clar: „Ești grasă”. Știam asta demult”. Cum a reușit Tina Florea să slăbească 30 kg și să-și mențină greutatea (Foto)

Obiceiurile deprinse în copilărie – adulții care în copilărie primeau dulciuri pe post de recompensă, mai ales după masă, au tendința să simtă nevoia de dulce imediat după ce mănâncă, chiar și la maturitate.

Rutină – dacă ți-ai format, de ani de zile, obiceiul de a mânca desert după fiecare masă, atunci nu ar trebui să te mire că simți nevoia de dulce după ce termini de mâncat.

Ai mâncat prea mulți carbohidrați simpli – carbohidrații simpli cresc rapid nivelul de glucoză din sânge, dar și nivelul de insulină, ceea ce determina apariția nevoii de a vrea mai mult. Dacă nici nu te saturi la masă respectivă, apare poftă de dulce din nevoia de a atinge pragul de sățietate.

Hipoglicemia postprandiala e de vină – cunoscută și sub denumirea de hipoglicemie reactivă, aceasta apare uneori după mese, ca o consecință a secretiei excesive de insulină. Unele persoane pot avea de-a face cu această hipoglicemie în urma consumului unei mese foarte consistente. Manifestările acesteia sunt: foamea, slăbiciunea, transpiratiie, anxietatea, amețeală și tremurul Consumul de alimente dulci combate simptomele hipoglicemiei reactive, de aici nevoia de dulce după o masă foarte consistentă.

Preparatele consumate au fost prea sărate – dacă mănânci ceva foarte sărat în timpul mesei, e foarte probabil să simți apoi nevoia de ceva foarte dulce, asta pentru că organismul încearcă să creeze un echilibru.

Este bine să atragem atenția la cele scrise mai sus și să stabilim de unde vine problema noastră și poate așa, vom reuși să controlăm cât de cât consumul de dulce.

Sursa: DOC.ro

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: