Valentina Florea este o tânără plină de ambiție și optimism, fiind convinsă că odată ce ți-ai propus ceva, cu voință, disciplină și cunoștințe temeinice în domeniu, poți reuși orice. Chiar ea, este un model frumos pentru toate persoanele care își doresc să facă o transformare și să găsească un echilibru dintre minte și corp. Moldoveanca se declară specialistă în obezitate, iar cel mai puternic exemplu este faptul că ea însăși a făcut o schimbare. A slăbit 30 de kilograme și a învățat să-și mențină greutatea, iar acum, devenind specialistă în nutriție, își ajută urmăritoarele să obțină aceleași rezultate.

Tina este originară din Republica Moldova, mai exact din Chișinău, iar în prezent este stabilită peste Prut: „M-am mutat în România pentru că simțeam, e timpul sa părăsesc casa părintească și să fac ceea ce îmi place cel mai mult – nutriția. Am plecat cu pretextul că mă duc la facultate, ai mei vroiau „scurt, clar și pe doi” ca fiica lor să devină avocat. Lucrez de la 14 ani, mereu apucam orice posibilitate, făceam curățenie, îi ajutam pe ai mei la contabilitate, puneam ștampile, sunam oamenii. Primul job a fost mai bine zis un „no-job”. Am coordonat timp de un an un proiect ecologic predestinat micuților pentru a recicla prin artă, era voluntariat. Acolo am înțeles că pasiunea mea e de a ajuta și îndruma oamenii, atunci am decis sa îmi iau acreditarea în nutriție”

Momentul în care a înțeles că este pregătită să facă o schimbare…

Cele 30 de kg date jos nu au avut un început romantic sau prea straniu. Orice schimbare din viața noastră e stârnită de un trigger, cum ar fi o despărțire, îndrăgostire, un breakdown sau cum le zic unor clienți „când te saturi atât de tare de ceva, că decizi să faci o schimbare”

„Am fost într-o vacanța și m-am cunoscut cu un băiat, era destul de direct de fel și mi-a zis clar: „Ești grasă”. Știam asta de mult și în copilărie puteam să fiu refuzată să particip la scenete la scoală, am făcut dansuri sportive, dar era clar că nimeni nu avea de gând să mă trimită la vreun concurs, nu mă încadram într-un standart, nu există oameni obezi care să nu înțeleagă asta.

Slăbitul mereu a fost ceva misterios pentru mine, nu înțelegeam de ce trebuie sa fie atât de greu, de ce trebuie să îți schimbi radical modul de viață pentru a arăta bine, practic toată adolescența mi-a luat să slăbesc, încercam tot felul de prostii cum ar fi detoxul, diete de 14 zile pe hrișcă, să mănânc strict sănătos… nimic. Până nu am înțeles cum se face. Atunci am reușit să slăbesc. Mi-a luat 6 luni”, povestește nutriționista.

„ Cel mai important lucru pe care îl fac pe blogul meu e să fiu sinceră cu urmăritorii mei, am observat o tendința la multe persoane din sfera sportului sau nutriție că vorbesc chestii de care nu au idee cum lucrează, oamenii cred că au un metabolism stricat sau că unica soluție de a slăbi e să te omori cu abdomene și salate. Blogul meu e o responsabilitate, eu știu că în spatele fiecărei aprecieri la o poză stă cineva, care la fel ca mine, a trecut prin anumite schimbări, nu înțelege cum naiba lucrează slăbitul ăsta sau poate avea o tulburare alimentară. Rămâne pe obrazul nostru, a specialiștilor în nutriție sau Fitness sa vorbim despre chestii in limita educației obținute”, explică aceasta.

„Recomandarea de bază pentru o persoană care vrea să slăbească, să înțeleagă de ce are nevoie de asta, ce o să îi aducă schimbarea dată? Am clienți care au început o nouă carieră, au început să se înțeleagă mai bine cu soțul când au văzut ca au reușit sa treacă peste această provocare. Sigur că au urmat și niște schimbări la nivel de comportament care le-a creat situația dată, slăbitul le-a arătat că într-adevăr sunt în stare de orice. Dacă omul înțelege că poate să pășească dintr-o zonă de confort în alta, face o prioritate din asta și reușește”.

Despre slăbit, dar și mai important despre menținerea greutății…

„Ca să vorbesc despre o metodă concretă cum poate slăbi o persoană, păi ar fi deficitul caloric, flexibilitate și cosistență.

Despre câte kg ar fi posibil să slăbească… Și eu făceam greșeală asta la început. Puteam să le zic clienților în baza unei statistici formate câte kg vor slăbi, doar că slăbitul nu e despre kg slăbite, ci felul în care se simte persoana, doar deprinderile pe care le formează o ajută să se mențină toată viața. Nu e vorba că o să trebuiască să mănânce strict sănătos și să facă sport zilnic. Să fie flexibili, să înțeleagă că e normal să mănânci uneori dulciuri sau la Mc, pe lângă asta să mențină deprinderile sănătoase cu care s-au obișnuit în timp ce slăbeau (ex. să gătească mai des acasă)”, dezvăluie tânăra.

Pe lângă nutriție, Valentina este pasionată de arta contemporană, teatru și tot ce ține de creativitate: „Pot să spun că arta m-a învățat mult cum să empatizez cu lumea, cum să simt ceea ce simte altul”

Despre planurile de viitor

„Încerc să vizitez Republica Moldova cât de des pot, am o sora și un frate mai mic. Sora îmi este ca o prietenă foarte bună, cum îi zic eu mereu, e prea deșteaptă pentru vârsta ei. Familia și prietenii sunt unicul lucru care ma mai leagă cu Moldova. În viitorul apropiat plănuiesc să îmi deschid un cabinet personal în București, la moment lucrez online și mi-ar plăcea mult mai mult să fiu față în față cu un client”, încheie Valentina Florea.

Sursa foto: Instagram