Delicioase, colorate şi frumos ambalate, atrag atenția imediat, dar vin la pachet cu E-uri, zahăr, coloranţi şi arome sintetice, dăunătoare pentru cei mici. Care sunt riscurile excesului și cu ce deserturi îi putem răsfăța fără a le pune sănătatea în pericol, am discutat cu medicul nutriționist, Olga Cara.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cantitatea inofensivă pentru sănătate de consum a zahărului, recomandată nu doar copiilor, dar și adulților, este de maximum 25 grame pe zi.

„Odată cu marea forfotă înainte de Sărbătorile de Crăciun și Revelion, avem acele amintiri din copilărie când în casă mirosea a cozonac și mandarine, a brad verde, zâmbete zglobii de copii, scârțâitul zăpezii și alte bunătăți din cămara bunicii.

Este acel moment frumos din an care vine cu o încărcătură emoțională, dar și cu una culinară. Sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou reprezintă un prilej de dezechilibru al planului alimentar și al metabolismului. Teoretic, din punct de vedere alimentar ar trebui să fie doar o perioadă ca oricare alta, dar, știm cu toții că lucrurile stau altfel: mese îmbelșugate, hipercalorice, cu multe zaharuri rafinate, multe grăsimi de origine animală, băuturi acidulate și nu în ultimul rând, băuturile alcoolice”, susține Olga Cara.

Varianta sănătoasă a dulciurilor ar putea fi fructele proaspete și cele uscate, nucile, alunele, biscuiții de casă și deserturile vegane, susține medicul nutriționist.

Dulciurile sănătoase sunt cele care, pe lângă faptul că satisfac dorința de dulce, au și o valoare nutrițională importantă. Atunci când alegem să facem dulciurile acasă, putem opta pentru înlocuitori naturali ai zahărului sau ai altor ingrediente considerate nepotrivite pentru copil (de exemplu, făina albă sau conservanți, coloranți, ulei de palmier). Atunci când cumpărăm dulciurile, este bine să citim lista ingredientelor, având în vedere că anumite alimente pot conține cantități importante de zahăr sau îndulcitori artificiali, fructele confiate, ulei de palmier”, a mai adăugat nutriționista.

Consumul de dulciuri crește mai ales în perioada sărbătorilor, iar potrivit specialiștilor de vină sunt părinții care nu conștientizează faptul că zahărul în exces nu face deloc bine organismului copiilor. Riscurile sunt mari, iar deseori efectele nu se văd pe moment, dar cu trecerea timpului.

Efectele consumului de dulce sunt: cariile dentare, creșterea în greutate, rezistența la insulină și ca urmare risc sporit de a dezvolta diabetul, iar în viitor boli cardiovasculare, renale, hipertensiune arterială, boala ficatului gras și toate acestea din cauza dependenței față de dulce. Dulciurile au din păcate un aport foarte mare de zahăr, iar acest aspect este responsabil de crearea unei dependențe deloc sănătoase”, a menționat Olga Cara.

Aportul de dulciuri trebuie limitat, însă nu interzis în totalitate. Deoarece cu cât copilul va fi mai privat de dulciuri, cu atât tentaţia va fi mai mare. Dulcele este asociat cu gustul copilăriei, dar este important ca părinții să creeze un echilibru în cultivarea preferinţei celui mic pentru tot ce ține de produsele zaharoase.

Dacă Sărbătorile nu pot trece  fără dulciuri, există varianta de a găti acasă, împreună cu cei mici check, brioșe, biscuiți. Pe lângă faptul că este o activitate distractivă, putem controla ingredientele și mai ales cantitatea de zahăr, iar cu puțină imaginație și dorință, obținem deserturi delicioase preparate cu iscusință chiar cu propriile mâini.

Aspectul prăjiturilor sau al ciocolatei, la care se adaugă mirosul plăcut, transmit creierului nevoia de a consuma produsul respectiv. Astfel, tentaţia creşte şi devine din ce în ce mai greu de stăpânit, datorită hormonului dopamina și serotonina. Copiilor le explicăm prin intermediul poveștilor, poeziilor, jocurilor inventate – în rolurile personajelor fiind acadelele, ciocolatele, fructele, dulciurile sănătoase sau îi implicam activ în bucătărie să preparăm deserturi sănătoase”, a mai adăugat Olga Cara.