Îţi prezentăm azi o reţetă clasică pe care o vei face cu uşurinţă.

Ingrediente:

  • 3 kg de vinete
  • 2 kg de ardei kapia sau gogoşari
  • 700 g de ceapă
  • 2 morcovi
  • 1/2 de ţelină mare sau o ţelină mică
  • 200 ml de ulei
  • 1 litru de suc de roşii cu pulpă
  • 2 frunze de dafin
  • 2 linguriţe de sare
  • 1 linguriţă de piper negru măcinat

Preparare:

  1. Se coc vinetele, se curăţă şi se lasă la scurs 2-3 ore sau peste noapte.
  2. Se coc ardeii şi se curăţă bine, se spală şi se scurg.
  3. Se toacă mărunt ceapa, iar morcovii şi ţelina se dau prin răzătoarea mică.
  4. Se călesc zarzavaturile în ulei până se înmoaie, apoi se adaugă 100 ml de apă. Se fierb până se gătesc.
  5. Vinetele se toacă şi se fac pastă. E indicat să aruncaţi o bună parte din seminţele lor.
  6. Se toacă ardeii mărunt, dar nu se fac pastă, curăţaţi de seminţe.
  7. Se pun într-o cratiţă cu fund gros zarzavaturile fierte, ardeii şi vinetele. Se adaugă şi pulpa de rosii, sare, piper şi condimente. Se amestecă până la omogenizare.
  8. Se fierbe zacusca până clocoteşte, apoi se reduce focul şi se fierbe amestecând din când în când. Se acoperă cu un capac.
  9. Când lichidul scade şi zacusca e omogenă, uniformă, se opreşte focul. Poate dura şi 1 oră.
  10. Se scot frunzele de dafin şi se pune zacusca de vinete la borcanele sterilizate în prealabil.
  11. Înveliţi borcanele cu pături şi lăsaţi-le să se răcească complet.

Poftă bună!

Foto: Savoriurbane.com

Vezi și: Omletă în stil franțuzesc – un mic dejun delicat și consistent

Distribuie articolul: