Toată lumea are obiceiuri și nu este nimic în neregulă cu ele. Unele sunt poate chiar destul de utile, dar altele, cum ar fi să-ți muști unghiile, să bei cofeină prea târziu sau să amâni de prea multe ori ceva, ar putea să nu fie atât de benefic.

Înlăturarea obiceiurilor nedorite poate fi dificilă, mai ales dacă le faci de foarte mult timp. Totuși, există multe soluții care pot ușura acest proces. 

Se știe că primăvara înseamnă un nou început, reorganizare și eliminarea obiceiurilor nesănătoase. Odată cu finalul iernii, putem să ne întoarcem la antrenamentele obișnuite. Deci în acest material vei descoperi cum să scapi de obiceiurile proaste, dar și cum totodată să te menții în formă. Fie forma fizică sau cea mentală. 

Ultimii ani au adus o schimbare majoră în viața noastră din cauza pandemiei. Cel mai important lucru este să nu fii dur/ă cu tine și să-ți transformi rutina obișnuită în ceva simplu.

 Crearea unui obicei

Potrivit healthline.com, există câteva teorii despre cum se dezvoltă obiceiurile. Ideea celor 3 R este una dintre cele principale:

  • Aducere aminte. Acesta este un declanșator, sau un indiciu, care ar putea fi un comportament conștient, cum ar fi spălarea toaletei, sau un sentiment – nervozitatea.
  • Rutină. Acesta este comportamentul asociat cu declanșatorul. Spălarea toaletei indică să te speli pe mâini, însă când  te simți nervos îți muști unghiile. 
  • Răsplată. Recompensa asociată cu un comportament ajută lla menținerea unui obicei. Dacă faci ceva care provoacă plăcere sau ameliorează suferința, eliberarea plăcută te poate face să vrei să o faci din nou.

Deci, iată ce ar trebui să faci:

Înlocuiește obiceiul cu altul

S-ar putea să vă fie mai ușor să rupi un obicei dacă îl înlocuiești cu altul, de exemplu, comportamentul nedorit – cu un comportament nou. 

Pe măsură ce rupi noul comportament, se dezvoltă impulsul de a urma noua rutină. În cele din urmă, după ce vezi recompense de la noul obicei – mai multă energie și mai puțină pierdere a zahărului – dorința de a continua acest comportament ar putea depăși dorința de a urma vechiul obicei.

Dormi mai mult

E mai ușor de spus decât de făcut, însă viețile noastre agitate și supraaglomerate pot afecta somnul. Odihna suficientă ar trebui să fie una din prioritățile tale atunci când te gândești la modalități care să te ajute să te menți în formă. 

Stabilește-ți un scop

A fi în formă nu înseamnă întotdeauna doar să slăbești. Poate că scopul este să te simți bine cu tine, să ai mai multă energie sau să fii mai sănătoasă. Primul pas în a ajunge să fii  în formă în această primăvară  este să stabilești un obiectiv care să te ajute să nu renunți la rutină. 

Găsește o modalitate de a fi activ/ă în fiecare zi

Pentru a fi activ/ă în fiecare zi trebuie să găsești acele activități care te fac fericită. Elimină scuzele care vor apărea precum cea „Nu am timp să mă antrenez azi” și antrenează-te chiar și pentru o sesiune scurtă, însă fă-o să fie eficientă. Orice activitate care îți pune corpul în mișcare este un lucru benefic pentru organism, motiv pentru care chiar și o plimbare prin parc te va ajuta să te simți mai bine și să nu ai sentimentul de vinovăție că ai sărit peste o zi de mișcare. 

Consumă alimente hrănitoare

Nu este nevoie să te concentrezi de fiecare dată pe numărul carbohidraților consumați, ci poți pur și simplu să consumi alimente hrănitoare care să-ți dea un boost de energie. Încearcă să mănânci mai multe fructe și legume, cereale integrale și proteine sănătoase. 

Renunță la mentalitatea totul sau nimic

Prevenirea sentimentelor de frustrare și eșec atunci când aluneci este o altă poveste. Dacă revii într-un vechi obicei, s-ar putea să te întrebi: „Chiar pot face asta?” S-ar putea să începi să te îndoiești de tine și să vrei să renunți. Myers recomandă să te uiți întotdeauna la succesul tău. 

Nu privi sănătatea ca pe ceva greu de obținut

Nu îți îngreuna situația gândintu-te la sănătatea ta ca la ceva greu de obținut, pentru care trebuie să muncești mult. Alege activitățile preferate, gustările hrănitoare și sănătoase și consideră-le o recompensă. Sănătatea ta rebuie să fie un cadou pe care ți-l oferi zilnic ție pentru a fi fericită și în formă. 

Hidratează-te

Deși sună ca un clișeu, conform peroz.ro, cu cât bei mai multă apă cu atât te vei simți mai sănătoasă. Hidratarea adecvată ajută digestia, îți oferă energia de care ai nevoie pentru antrenamente și îți hrănește pielea, iar lista cu beneficii poate continua la nesfârșit. Ține o sticlă de apă mereu cu tine ca să-ți amintească că trebuie să consumi lichide zilnic. 

Alege compania potrivită

Obiectivele tale pot fi și obiectivele unui prieten dacă reușești să vorbești cu el despre asta. Puteți să faceți antrenamente împreună, să mergeți la plimbări și astfel vă veți motiva unul pe celălalt. De asemenea, o companie plăcută te va ajuta să te simți mult mai bine și să fii mai fericită. 

Tu ce ai mai adăuga în această listă?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: