Toate femeile vor să aibă un păr frumos și sănătos, care presupune o îngrijire regulată. Stilul de viață, alimentația, disponibilitatea tuturor nutrienților necesari sunt importante. Ce vitamine și minerale vor ajuta la creșterea podoabei tale capilare? Cum crește părul și de ce depinde starea lui?

În primul rând, trebuie luate în considerare caracteristicile biologice. Părul crește de-a lungul vieții din foliculii de păr. Firele de păr cresc până la un anumit stadiu și apoi încep schimbările, care se termină cu o cădere a părului.

Există patru etape de creștere a părului. Aspectul coafurii depinde de câți foliculi sunt în faza activă de creștere

  • Anagen (creșterea părului). Celulele stem ale foliculului încep să se lungească, astfel încât părul crește.
  • Catagen (faza de odihnă). Firul nu mai crește, structura părului se schimbă.
  • Telogen  (repaus). În această etapă, părul se odihnește  și se pregătește să părăsească foliculul, adică să cadă. 
  • Exogen (căderea Părului). Faza exogenă este ultima parte a ciclului părului. În timpul fazei exogene, părul se desprinde și cade. În cele din urmă, fiecare fir de păr cade și este complet normal să pierzi 50 până la 100 de fire de păr în fiecare zi.

Foliculul de păr se odihnește un timp și apoi procesul începe din nou.

Sănătatea și frumusețea părului depind de caracteristicile genetice și de stilul de viață. Unii factori afectează negativ structura și activitatea foliculilor.

Aspectul coafurii este afectat negativ de următoarele fenomene: stres regulat, stilul de viață pasiv, aerul prea uscat, boli infecțioase și luarea unor medicamente.

Când acești factori sunt eliminați, părul își recapătă densitatea și strălucirea. Dacă acest lucru nu se întâmplă, merită deja să te gândești la nutriție.

Părul este format din proteine pure 80%. Restul de 20% este  apă, vitamine și minerale, așa că proteinele sunt principalul nutrient pentru părul luxos.

La fel de importantă este keratina, produsă de organism în mod independent. Unele procese îi pot încetini sinteza. Luarea de aminoacizi va ajuta la refacerea rezervelor.

În primul rând, este Lcisteină. Părul lipsit de strălucire indică faptu că trebuie să iei aminoacizi.

Nici valoarea oligoelementelor nu trebuie subestimată. Ele participă la sinteza keratinei și asigură creșterea părului.

Unul dintre principalele oligoelemente este zincul.

 

Fierul ajută la transportul substanțelor utile către folicul. Prin urmare în lipsa sau absorbția scăzută a fierului, părul își pierde strălucirea naturală.

 

Seleniul ajută la îmbunătățirea aspectului șuvițelor și la creșterea mai rapidă a părului până la talie. Dar ar trebui să fii mai atent cu acest element, deoarece excesul său provoacă căderea părului.

Din acest motiv, medicii nu recomandă să alegi tu suplimente alimentare. Cel mai bine ar fi să consulți un specialist și să faci anumite analize. Pe baza rezultatelor lor, poți începe un curs de vitamine și minerale.

Distribuie articolul: