Sărbătorile de iarnă sunt așteptate de toți cu mult entuziasm mai ales pentru mesele pline de mâncare bună și gustoasă, de la care e greu să te abții. Însă după ce sărbătorile trec, realizezi că iată ai pus niște greutate în plus, că ți-ai dat nițel metabolismul peste cap și începi să te îngrijorezi. Cum să eviți acest lucru și să te menții în formă cu succes în perioada sărbătorilor? Iată câteva sfaturi simple și eficiente.

Fă mișcare

Deși e tentant să faci o pauză mai lungă de la antrenamente în preajma sărbătorilor, încearcă totuși să te ții de rutina obișnuită și nu renunța la mișcare. Chiar dacă devine aglomerat sau stresant în toiul pregătirilor, nu uita că trebuie să-ți faci timp pentru mișcare cel puțin 30 minute pe zi, pentru sănătatea și corpul tău. În plus, e cea mai ușoară și accesibilă metodă pentru a te elibera de stres. Trezește-te de dimineață când ești mai puțin deranjat și oferă-ți un pic de timp pentru relaxare.

Dacă mergi la sala de sport sau vrei să începi acum să frecventezi una, fă-o fără să eziți. Astfel poți avea acces la aparate și echipamente profesionale, cu îndrumarea unor instructori calificați, gata să te ajute. Numai la o sală de forță ai parte de o atmosferă care să te motiveze să te dezvolți într-un mod armonios. Un simplu abonament este cheia reușitei tale!

Începe cu un mic dejun consistent

Chiar și în zilele de sărbătoare, nu este recomandat să începi ziua cu o masă grea. Mâncărurile noastre tradiționale sunt pe cât de delicioase, pe atât de bogate în calorii. Sunt greu de asimilat și ai nevoie de multe antrenamente de fitness ca să scapi de greutatea care se acumulează într-un timp scurt.

În schimb, există opțiuni mai sănătoase, care o să-ți transforme ziua într-o sărbătoare fără să duci grija greutății. Poate încerci niște clătite sănătoase cu banane, sau o salată de fructe mai neobișnuită? Uneori e suficient să înlocuiești unele ingrediente, de exemplu maioneza cu iaurt grecesc, ori să adaugi salate verzi  și din legume proaspete, pentru a ridica valoarea nutritivă și a scădea din lovitura calorică. Orice alegi, ai grijă la ingredientele pe care le incluzi în alimentația ta și alege mereu varianta mai sănătoasă. Rețete o să găsești destule, iar deliciul o să fie pe măsură!

Mănâncă moderat

Soluția pentru a rămâne în formă nu e să renunți complet la alimentele de sărbători, trebuie doar să consumi cu moderație din ce bunătăți ai pe masă. Poți să te bucuri la fel de mult de deliciul meselor și în cantități mici, pentru a evita greutatea în plus și a păstra sănătatea.

Pe lângă consumul în abundență, consumul unui număr prea mare de bucate este la fel de problematic. Combină mâncarea armonios, pentru o digestie ușoară, care să nu provoace probleme de stomac, atât de frecvente în perioada sărbătorilor. Încearcă mai ales salate și supe, care sunt mai sănătoase. Nu uita să te hidratezi, bea apă destulă sau ceai, limitează alcoolul și consumă fructe sau legume în loc de gustări. Important este să nu mănânci în grabă și să faci neapărat pauze între mese. Astfel riscul de a rămâne nemulțumit de greutatea ta după sărbători scade, iar tu poți în continuare să te bucuri de o viață sănătoasă și activă!

P