Potrivit datelor statistice, între 8 și 10% din populația adultă prezintă o anumită formă de afectare renală și în fiecare an milioane de oameni își pierd viața din cauza complicațiilor asociate acestei boli. Numită și insuficiență renală cronică, se manifestă și începe să devină evidentă abia atunci când funcția renală este afectată semnificativ. Poate progresa până la insuficiență renală în stadiu final, care este fatală în lipsa filtrării artificiale (dializă) a rinichilor sau în lipsa realizării unui transplant de rinichi.

Pentru pacienții diagnosticați cu această afecțiune, respectarea unei nutriţii bine echilibrate este foarte importantă şi poate chiar să ajute la încetinirea progresului bolii. Ce trebuie să includă o dietă sănătoasă pentru ca organismul să funcţioneze corect, am discutat cu Victoria Ursu, specialist în Nutriție Clinică, Nutriționist.

„Boala renală cuprinde un număr mare de condiţii clinice care au ca trăsătură comună scăderea ratei de filtrare glomerulară (volumul de plasmă filtrat de rinichi într-un anumit interval de timp). Reprezintă un nume generic pentru o serie de boli ce conduc în timp la afectarea ireversibilă a funcţiei renale.

Nutriția va fi abordată diferit, în funcție de stadiul bolii renale.

  • Precoce și avansată în tratament
  • Sindrom nefrotic (tulburare a rinichilor ce determină corpul să secrete multe proteine în urină)
  • Hemodializă și Dializă peritoneală (purificarea sângelui atunci când rinichii nu funcționează normal)
  • Transplant renal”, a spus Victoria Ursu.

„ Malnutriția este pericolul cel mai mare în boala cronică de rinichi”

„Reprezintă dezechilibru între aportul și necesitățile organismului de lichide, vitamine, proteine, carbohidrați și săruri minerale. Rolul nutriționistului-dietetician este să elaboreze terapia nutrițională, astfel încât să se evite malnutriţia. Deoarece un status nutrițional alterat și măsuri ineficiente cu privire la pacientul nefrotic, conduc la agravarea bolii care va necesita dializă (eliminarea apei, toxinelor din sânge).

Principiile dietetice în Boala Cronică de Rinichi:

  • Dieta cu aport proteic (foarte) scăzut

Aportul proteic se va reduce o dată cu alterarea funcției renale. Se face cu scopul de a controla nivelele de toxicitate uremică și a nivelului de uree. Neapărat se va suplimenta cu aminoacizi esențiali și ketoanalogi (în cazul diminuării aportului proteic la 0,5-0,6 g/kgcorp).

  • Se încurajează fibrele vegetale

În acest fel, rinichii pot “lucra” și elimina excesul de proteine și toxine din corp. Consumul crescut de vegetale duce și la scăderea colesterolului și trigliceridelor, a obezității, scăzând riscul de hipertensiune, toți aceștia fiind factori de agravare a funcției renale”, a mai adăugat nutriționista.

  • Dieta hiposodată (mai puțin de 2 g sare în 24 h)

„Pentru a optimiza controlul presiunii sangvine și pentru a evita retenția de apă. Limitarea sării duce la evitarea insuficienței cardiace.  

Se vor exclude din dietă cașcavalurile, murăturile, marinadele, peștele sărat, chipsurile, sosurile sau dressing-urile sărate, crenvurștii, salamurile și alte mezeluri.

  • Restricția aportului de potasiu (600-800 mg/zi)

Deoarece în stadiile avansate nu se poate excreta în mod eficient și se găsește în cantități mari în sânge (hiperkaliemie).

  • Aportul de lichide- individualizat”, menționează Victoria Ursu.

Cum poate fi adaptată dieta stilului de viață?

„Inițial este destul de complicat, însă convingerea prin argumente, educația alimentară – schimbă treptat obiceiurile alimentare. Acestea sunt transformate într-o rutină zilnică. Se va alege o varietate de preparate compatibile, pentru a preveni rutina, plictiseala și a diversifica dieta cât mai mult posibil. Pacientul va cunoaște lista de alimente permise și nu se va abate de la ea, atunci când va făcea cumpărături.

Totodată, familia va fi informată cu privire la aceste măsuri dietetice, pentru a încuraja și nu ispiti cu preparate interzise. Lucrul în echipă a medicului specialist în nefrologie și a nutriționistului-dietetician, îi oferă pacientului multiple avantaje privind adaptarea confortabilă la propriul stil de viață”, a spus nutriționista.

Simptomele insuficienței renale

Semnele și simptomele bolii renale cronice se dezvoltă în timp, întrucât leziunile produse la nivelul rinichilor progresează lent. Semnele și simptomele bolii renale pot include: greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, oboseală și slăbiciune, probleme cu somnul, modificări ale cantității de urină, scăderea clarității mentale sau crampe musculare.