Nașterea unui copil poate declanșa un amestec de emoții, de la bucurie și fericire, la teamă și anxietate. De asemenea, poate determina ceva la care  nu te aștepți – o stare depresivă.

Multe femei se luptă cu stări de anxietate după naștere și din păcate multe dintre ele se lovesc de nepăsarea celor din jur și de asta este important să vorbi despre acest fenomen.

Actrița Victoria Roșca ne-a povestit în interviul „După Cortină” despre cum s-a luptat cu depresia după ce a născut. Iată mărturisirile ei: 

„Depresia postnatală există și fiecare femeie trece prin ea în felul ei, uneori nici nu îți dai seama că ești într-o depresie. La mine s-a manifestat foarte dur. Eu, probabil, am avut și pierderi de sine, cu o mie de întrebări: cine sunt și ce-i cu viața mea?

Dacă ești într-o depresie postnatală asta nu înseamnă că nu te bucuri de copil.

A fost totul foarte brusc… Eu fiind un om care nu prea sunt ok cu statul acasă. Nu îmi dă mie energia asta, nu sunt omul care să stau la cratiță. Când s-a început toată povestea asta, probabil, nu am fost pregătită moral, a fost ca un boom.

În aceea perioadă m-am înscris la un master în psihologie și pe lângă asta am lucrat tot ce îmi cădea (tot ce îmi permitea să am un grafic flexibil) și a trecut.

Noi trebuie să ne găsim o ocupație, nu doar chestia asta că ești mamă și gata te lași de tot. Eu sunt sigură că oamenii au nevoie de exprimare și de comunicare. Nașterea și copilul nu trebuie să fie ca un jug și gata nu mai dreptul să fii femeie. Tu nu poți să renunți la cealaltă parte din tine.

Eu am mers la psiholog destul de des. Când simt că am nevoie să vorbesc cu cineva eu merg la psiholog, iar despre ce zicea lumea despre asta… societatea noastră nu este destul de informată, confundă psihologul cu psihiatru.

„Omul este atât cât înțelege. ” Avem acum acest fenomen: omul știe sau nu, dar vorbește.”

Mai multe detalii află urmărind interviul video: 

Distribuie articolul: