După ce în ediția trecută, Valeria Bragarenco ne-a povestit cum s-a schimbat job-ul ei în pandemie, de această dată, moldoveanca ne-a dezvăluit mai multe curiozități profesionale din viața unei stewardese, detalii despre care ar vrea să cunoască cei care visează să devină însoțitori de bord.

Aspectul foarte îngrijit și zâmbetul plăcut al unei stewardese sunt printre primele aspecte la care atragem atenția atunci când pășim pragul aeronavei. Imaginea unui însoțitor de bord este esențială, așa că ne-am propus să aflăm care sunt, de fapt, regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă atunci când vine vorba despre aspectul fizic, ce „ascunde” în valiză când urcă la bord, dar și dacă are un meniu special.

Citește și: „Stați că-acuș pun masca, numai să termin discuția cu domnu’” sau cum e să fii stewardesă în pandemie, cu Valeria Bragarenco (Interviu)

Valeria Bragarenco reușește să îmbine cu succes cariera de model și cea de stewardesă, dar nu fiecare însoțitoare de bord trebuie să fie și să arate ca un model, este suficient să arate prezentabil și să întrunească calitățile necesare acestui post, să fie capabilă să evolueze și să gândească proactiv.

„Însoțitoarea de bord trebuie să arate mereu bine, dar nicidecum nu e o caracteristică de bază să fie model. În timpul recrutărilor pentru postul de stewardesă se atrage atenția mai degrabă la personalitate, la comportament și cât de îngrijit îți este aspectul fizic (machiaj fin, unghii îngrijite, haina călcată și încălțăminte curată.)

Fiecare companie aeriană are regulile sale de grooming. Aceste indicații le putem găsi în manualul nostru de Flight Attendant care încep cu descrierea manichiurii până la parfumul pe care îl putem folosi în timpul zborului.

Cele mai întâlnite reguli la companiile aviatice cred că ar fi acestea:

  • Se permite doar o singură pereche de cercei. Se permit cercei cu diamant/perlă, cercei de culoare argintie/aurie și nu poate avea mai mult de 1 cm diametru. Cerceii pot avea forma rotundă/ovală (lacrimă) sau pătrată.
  • Cerințele minime obligatorii pentru machiaj: baza de machiaj, fard, rimel și ruj de culoare fuchsia / roz închis sau nuanță medie de roz.
  • Unghiile trebuie să aibă formă naturală pentru a nu fi un impediment la folosirea echipamentului de urgență în situațiile excepționale. Sunt trei culori admisibile: roz de culoarea uniformei/nud deschis/ nud închis sau poți opta pentru un french ușor fără accesorii.
  • Coafura este o măiestrie aparte, care trebuie tratată cu mare atenție. Sunt permise următoarele tipuri de coafuri: coadă de cal/ împletituri/coc, iar părul scurt până la umeri, poate fi lăsat liber.

Meniul stewardesei

Fiecare stewardesă are câte o masă prevăzută de companie, dar majoritatea colegelor mele dintre care și eu, ne pregătim gustări de acasă. Cele mai populare mâncăruri pe care le pregătim sunt ușoare și fără miros pentru a nu crea deranj pasagerilor: piept de pui la cuptor cu o salată, couscous cu legume proaspete, hrișcă, musli cu iaurt și fructe, iar în cel mai rău caz, din lipsă de timp, cumpărăm câte un sandwich, o felie de pizza sau supă de tăieței semifabricată.

Pilotul și copilotul au meniuri diferite de masă, pentru a minimaliza riscul de îmbolnăvire. În cazul în care unul dintre ei se simte rău din cauza unei gustări, celălalt să poată prelua toate taskurile.

Ce conține valiza și ce nu lipsește niciodată din ea

Valiza unei stewardesse conține de toate câte puțin, de la cele mai mici chestii până la cele mai imprevizibile. Sunt câteva lucruri care nu pot lipsi niciodată din geantă fără de care nu avem voie să decolăm:

  • Pașaportul, licența de zbor, certificatul medical și câteva documente în cazul unor incidente la bord.
  • Uniformă de schimb – cămașă, cardigan, fustă/pantaloni, ciorapi de damă lungi de culoare neagră.
  • Vesta de vizibilitate și cardul ID.
  • Mai nou – mască.

Din obiectele de igienă personală „must have”:

  • Antiperspirant, periuță și pastă de dinți.
  • Trusă de machiaj.

Restul chestiilor sunt opționale, însă mereu sunt găsite în geanta mea:

  • Lunch box-ul pregătit de acasă pentru lucru.
  • Ciocolate pentru prichindeii care nu-și găsesc locul în timpul zborului și carioci cu foi pentru a distra copiii care se simt inconfortabil în timpul zborului.
  • Dezinfectant, spray odorizant pentru WC.
  • Șervețele umede antibacteriene și dezinfectante.
  • Ac, ață și foarfece pentru orice eventualitate.
  • Plasturi pentru tăieturi și răni.
  • Mănuși de unică folosință și paie eco de unică folosință pentru băuturile copiilor.

Dacă îți dorești să devii însoțitoare de bord, atunci e bine să fii familiarizată cu aceste reguli, iar dacă ești doar curioasă, scrie-ne în comentarii ce alte curiozități te interesează?

Citește și: Valeria Bragarenco, model internațional și stewardesă în Ungaria. #ScrisoaredePaști de la înălțimea unui zbor (Foto)