Deși mulți dintre noi cred că viața unei însoțitoare de bord înseamnă doar călătorii, vacanțe frumoase și vederi spectaculoase, lucrurile nu sunt mereu așa, în special în pandemie. Pentru că suntem curioase cum stau, de fapt, lucrurile, ce s-a schimbat în perioada stării de urgență și cum îi influențează jobul viața, am provocat-o la un interviu sincer pe moldoveanca Valeria Bragarenco, model internațional și stewardesă în Ungaria. 

După cum ne-a mărturisit în interviurile precedente, Valeria adoră să fie la înălțime, la propriu. „Mereu mi-a plăcut să zbor, cele mai frumoase faze ale zborului pentru noi, persoanele în domeniu, cred că ar fi decolarea, care ar însemna un nou început de zi și aterizarea – finalul zilei de lucru”.

Moldoveanca a studiat jurnalismul, a făcut copywriting, face modelling și este cabin crew într-o companie aeriană cunoscută. În interviul de astăzi, ne-am propus să aflăm noi curiozități profesionale.

Cum îți afectează jobul viața personală?

„Acest tip de job își lasă desigur o urmă adâncă în viața de zi cu zi, fie în relațiile de prietenie sau într-o relație personală. Cel mai simplu exemplu poate fi: sâmbetele și duminicile lucrătoare, atunci când toți au zilele libere, noi avem zboruri și nu putem petrece weekendurile cu familia. În aceeași categorie pot fi incluse și sărbătorile, deoarece avioanele nu stau locului nici atunci”, povestește tânăra.

„Spre marele meu noroc, relația mea și-a luat începutul cu mult timp înaintea jobului, de aceea nu a avut de suferit extrem de tare, dar din experiența colegelor mele care sunt singure, înțeleg cât de dificil e să găsești timp pentru o nouă pasiune când lucrezi într-un ritm haotic. Mulți oameni din exteriorul „lumii noastre” nu realizează cât de mult se cere de la noi ca lucrători și cât de storși revenim acasă, de aceea nu se pot resemna cu ideea că partenerul/partenera  său/sa, nu poate petrece Revelionul împreună fiindcă are nevoie de acele 6 ore de somn înainte de zborul de dimineață sau nu poate servi de ziua ta de naștere deoarece nu ne putem prezenta la locul de muncă în stare de ebrietate sau cu mahmureală”, explică Valeria.

Citește și: Valeria Bragarenco, model internațional și stewardesă în Ungaria. #ScrisoaredePaști de la înălțimea unui zbor (Foto)

Ce s-a schimbat în pandemie?

„Pandemia a dat peste cap tot ce până acum ni se părea normal. Nu cred că există vreun om pe care nu l-au atins restricțiile impuse de stat. Așa cum zborurile comerciale au avut de suferit în primul rând și oamenii nu mai au voie să circule atât de ușor cum se făcea acum 9 luni în urmă, ramura turismului se află într-un colaps continuu. Cele mai noi cerințe către pasageri sunt folosirea măștii – lucru care pare ușor, dar este mai dificil ca niciodată. Orice zbor este o luptă continuă cu pasagerii care efectiv nu vor să poarte corect o mască. Mergând pe culoar, poți vedea masca sub nas, sub barbă, astupând ochii, în mână… și auzi fraza: „Stați ca-acuș o pun, numai să termin discuția cu domnu’”, dar nicidecum acoperind nasul și gura”, istorisește EA.

„Prezentarea testului Covid_19 impusă de țările în care călătorești este la fel un „must have” pe timp de călătorie. O altă formă de înregistrare este QR-codul pe care trebuie să îl ai prezent deja când urci la bord. Am avut situații în care pasagerii nu citeau cerințele țării în care pleacă și riscau să fie trimiși înapoi. Multe zboruri evident sunt anulate, din cauza pandemiei, iar altele închise pe o perioadă nedeterminată. Din păcate această luptă anti-covid seamănă mai mult la o luptă cu morile de vânt, până când lumea nu va începe să preia în serios toată gravitatea problemei”, este de părere tânăra.

Fumatul în avion vă poate costa 3000 de euro

„Avem parte des de pasageri fumători care așteaptă orice ocazie ca însoțitoarele de bord să fie prinse cu treabă în cabină și el să se poată retrage în liniște spre punctul „X” ca să-și aprindă țigara mult dorită. Astfel de pasageri se întâlnesc la zborurile lungi care durează 3-6 ore și nu se pot stăpâni. Este foarte trist să recunoaștem că pentru cineva „un fum” de țigară este mai prețios decât viața. Adesea ei nu realizează gravitatea problemei. Avionul este construit din materiale ușoare pentru a-și putea lua zborul, însă ușor inflamabile. La cel mai subtil miros de țigară poate porni detectorul de fum, astfel sunetul va crea panică în cabină și multe alte consecințe urâte. În decursul unui an, am avut 4 astfel de situații, fumătorii fiind taxați corespunzător (3000 EUR și interdicția de a zbura timp de un an cu compania dată)”, mai povestește Valeria.

„Dacă stewardesa nu zâmbește, cel mai probabil, este din cauza oboselii fiindcă e un zbor de dimineață sau al 4-lea zbor pe zi, de aceea nu vă faceți griji. Așezați-vă confortabil în scaunele predestinate dvs. și savurați o cafea în timp ce admirați frumusețea norilor”

Vezi și: Fata cu părul de foc, modelul Valeria Bragarenco, ne dezvăluie 6 trucuri la care apelează pentru o podoabă capilară radiantă (Foto)

Foto: Arhiva personală 

Distribuie articolul: