Dependența de zahăr este o problemă cu care mulți dintre noi ne confruntăm. După o zi obositoare, acea prăjitură cu ciocolată și frișcă pare să fie rezolvarea la toate problemele noastre. Însă nu e deloc așa. Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât corpul și sănătatea noastră au mai mult de suferit. Tu cât de des mănânci zahăr? 

Ne gândim la pofte ca la o dorință intensă, obsesivă sau chiar anormală de a mânca ceva gustos. Ceva gustos în acest context înseamnă produse dulci, sărate sau grase. Consumul unor astfel de alimente sau combinația dintre ele are ca rezultat eliberarea de dopamină, care pe termen scurt provoacă sentimente plăcute, cum ar fi bucurie, fericire sau satisfacție de scurtă durată.

Poftele pot fi provocate de mai mulți factori, care pot fi clasificați în funcție de influențele fiziologice și psihologice.

Iată de ce ne este poftă de dulce:

Dulcele este primul gust pe care oamenii îl preferă încă de la naștere. Carbohidrații stimulează eliberarea serotoninei, cunoscută și sub numele de hormonul fericirii.

Zahărul este un carbohidrat, dar trebuie să știm că acești carbohidrați există și sub alte forme, mai sănătoase, precum: cereale integrale, fructe și legume care conțin fibre și alți nutrienți de care organismul are nevoie.

„Gustul zahărului ne face corpul să elibereze endorfine, oferindu-ne senzația de calm și relaxare. Ca un fel de drog. Adevărata problemă nu este atunci când ne răsfățăm cu un dulce din când în când, ci atunci când exagerăm. Și e foarte ușor să exagerăm acum, când zahărul adăugat se regăsește în multe alimente procesate, inclusiv pâine, iaurt, sucuri, mezeluri sau sosuri”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech, conform csid.ro. 

5 alimente care alungă pofta de zahăr

Mâncăm fructe în loc de dulciuri, dar în cantități mici

Când oamenii simt pofta de zahăr, apelează în general la alimente bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi ciocolata. Încercați totuși să renunțați la acest obicei și să alegeți o porție de fructe.

Ciocolată neagră în locul celei cu lapte și umplutură

Ciocolata este alimentul la care oamenii recurg cel mai des atunci când simt poftă de ceva dulce. În acest caz, poți alege varianta mai sănătoasă: ciocolata neagră. Ce înseamnă ciocolată neagră? Variante cu peste 70% cacao.

Semințe de chia

Semințele de chia sunt o sursă bună de mulți nutrienți importanți, inclusiv acizi grași Omega-3, fibre alimentare solubile și unii compuși vegetali sănătoși. Sunt, de asemenea, versatile, așa că dacă doriți un desert care să vă satisfacă pofta de dulce, puteți încerca să faceți o budincă de chia cu fructe, cacao și puțină miere.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt hrănitori, dulci și foarte sățioși. Conțin în mare parte carbohidrați, dar și fibre și o serie de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C și potasiu.

Unii oameni au poftă de zahăr pentru că nu mănâncă suficient pe parcursul zilei. Includerea unei surse de carbohidrați, cum ar fi cartofii dulci, în alimentație poate combate acest lucru, făcând mesele să fie mai echilibrate și oferind în același timp gustul dulce.

Prune uscate

Prunele uscate sunt pline de fibre și nutrienți și au un gust foarte dulce. Aceasta înseamnă că le puteți folosi ca o alternativă sănătoasă la bomboane.

Iată cum poți să mai scapi de poftele dulci, câteva sfaturi: 

  • Să ai zilnic un somn suficient și de calitate
  • Să consumi suficiente calorii
  • Evită activitățile în exces și nu te pedepsi cu antrenamente dure pentru că ați mâncat în exces
  • Fă alegeri alimentare sănătoase și asigură-te că mănânci suficiente fructe și legume
  • Alege carbohidrații complecși și consumă suficiente fibre
  • Consumă suficiente proteine
  • Mănâncă în mod regulat și nu înfometa
  • Consumă suficientă apă pe parcursul zilei
  • Reduce consumul de zahăr și cel puțin parțial înlocuiți cu alternative
  • Gestionează stresul și nu îl lăsa să te controleze
  • Nu mânca de plictiseală
  • Identifică obiceiurile alimentare, emoțiile și situațiile în care ai pofte de dulce

Tu cum scapi de poftele dulci?

Distribuie articolul: