N-ai cum să dai greș când îți începi ziua cu fulgii de ovăz la micul dejun! Sunt satiosi și sănătoși, iar datorită conținutului mare de fibre, sunt cei mai buni aliați pe termen scurt, dar și pe termen lung.

S-a tot scris că alimentele cele mai bune pentru longevitate sunt cele neprocesate. Nu-i nevoie să iei la rând toate rafturile din supermarket, e suficient să te limitezi la superalimente.

Expertă în longevitate Gil Blander, biolog de renume internațional și fondatoarea platformei InsideTracker, spune că superalimentul ei preferat pentru longevitate este unul pe care mulți oameni îl consumă de obicei la micul dejun.

„Aș spune că terciul de ovăz este un fel de mâncare foarte bun. Pentru că are un conținut mare de fibre”, a spus ea într-un podcast realizat de Mind Body Green.

Cum ajută fulgii de ovăz cu longevitatea

Știm că fibrele sunt bune pentru longevitate și pentru sănătate în general – oferă sațietate mai mare, reduc fluctuațiile glicemiei și ajută la controlul colesterolului.

Deși cele mai multe fibre par să se regăsească în oleaginoase, legume și în verdețuri, fulgii de ovăz merită cu prisosință o „medalie” în această categorie. Pentru că dacă îți începi ziua cu o ceașcă de fulgi de ovăz, ai consumat deja opt grame de fibre.

Mai mult, fulgii de ovăz conțin beta-glucan, o fibră care este benefică nu doar pentru o inima sănătoasă, dar sprijină și sistemul imunitar.

Pe lângă conținutul mare de fibre, ovăzul are și un nivel considerabil de vitamina E, acid fitic, compuși fenolici și avenantramide, care pot contribui la reducerea inflamației, arată un studiu sistematic citat de Mind Body Green.

Fulgii de ovăz reduc colesterolul

Fiind neprocesati, fulgii de ovăz ajută și la scăderea colesterolului. Blander și echipa sa de la Inside Tracker au publicat un studiu în care arată că terciul de ovăz și ceaiul verde reduc nivelul de colesterol LDL – lipoproteină.

Terciul de ovăz este, așadar, o alegere ideală la micul dejun pentru sănătatea inimii, un nivel redus de colesterol și susținerea imunității, toate acestea fiind esențiale pentru o îmbătrânire sănătoasă.

În orice combinație – cu lapte, cu fructe de pădure sau cu bucăți de banană și câteva semințe de chia, de in sau de cânepă presărate deasupra, fulgii de ovăz sunt cel mai bun aliat pe termen scurt, dar și pe termen lung.

sursa

Distribuie articolul: