E vară, iar genunchii sunt deja zdreliți?! Cunoscută situație. Cu vânătăile la fel… L-am provocat la o discuție LIVE despre traumatismele verii la copii și adulți pe medicul internist, dr. Corneliu Bîlici, director executiv Кладовая здоровья -Heel/ Comoara sănătății -Heel în Republica Moldova. Iată cum le deosebim și cum acționăm în cazul fiecăreia dintre situațiile în care am suferit o traumă, edemă, entorsă, luxație sau chiar fractură.

Zgârâieturi sau echimoze simple

„Acestea sunt cele mai frecvente. Coatele și genunchii sunt cei mai frecvent traumatizați, din păcate. În funcție de gravitate, așa vom acționa. O excoriație este o zgârâietură cum îi spunem noi – acestea în primul rând trebuie dezinfectate cu ceva, apoi aplicăm o cremă (Traumeel) pentru a ajuta să regenereze mai repede. Contuziile sunt acele vânătăi mai serioase, ele trec mai greu, iată de ce e nevoie de mai multă atenție. Traumeel S scade durerea, scade inflamația și, cel mai important, ajută la regenerarea țesutului cutanat. Dacă este vorba despre o lovitură la cap, suntem foarte atenți la simptomele pe care le are copilul sau maturul. În caz de vomă, greață sau amețeli – neapărat ne adresăm medicului”, explică medicul în cadrul interviului.

Entorsele și Luxațiile din copilărie trebuie tratate corect

„Dacă odată cu lovitura avem și o rană, tăiere cutanată – încercăm să oprim sângerarea și vom acționa cu un dezinfectant. Dacă nu putem opri hemoragia – legăm membrul cu un jgut și mergem imediat la medic. Dacă nu este o rană foarte mare, prelucrăm ulterior cu soluție verde de briliant sau de iod. În acest caz, Traumeel S se aplică doar pe margini pentru a elimina durerea și să ajute încet la regenerare – el nu este antiseptic – nu-l puneți pe rană! Dacă am sesizat o entorsă sau o luxație, cel mai bine este să ne adresăm unui medic. Acest gen de traumatisme, mai ales din copilărie, pot avea repercursiuni urâte în perioada de creștere la adolescență”, a mai precizat Corneliu Bîlici, medic internist.

Fracturile, cu atenție sporită

„O fractură și o luxație vor fi diferențiate doar la un examen radiologic. Dacă edemul cedează cu compresele reci în primele 30-40 de minute – este vorba despre o simplă luxație. Dacă inflamația nu trece – avem de furcă cu ceva mai grav. Oricum, recomand părinților să ia măsurile necesare și să fie foarte atenți cu orice gen de fractură, mai mare sau mai mică. Imobilizați corect aceste traumatisme, mergeți neapărat la medic și veți crește un matur sănătos pe viitor”, ne-a recomandat dr. Corneliu Bîlici, director Executiv -HEEL în Republica Moldova.

P