Ne punem multe întrebări referitor la o alimentație echilibrată și sănătoasă. Dar, mai întâi de toate, trebuie să cunoaștem ce consumăm și în ce cantități. Iată nouă produse pentru un organism împlinit. 

Boboasele și cerealele fără gluten

Hrișcă, quinoa, orez brun, amarant – toate acestea sunt surse excelente de carbohidrați sănătoși, fibre valoroase și oligoelemente, precum și vitamine B, mangan și magneziu (și nu conțin gluten!). În ceea ce privește leguminoasele: năut, fasole, mazăre, soia, sunt, de asemenea, foarte hrănitoare, bogate în proteine, carbohidrați sănătoși, minerale precum fier, magneziu, fosfor, calciu, potasiu și vitaminele B deja menționate.

Nucile și semințele

Diverse nuci și semințe sunt o sursă incredibil de valoroasă de nutrienți: grăsimi sănătoase, proteine, fibre și multe vitamine și minerale. Dacă mănânci cel puțin o mână de migdale, caju sau alte nuci pe zi, dar adaugi și semințe de chia, in sau dovleac în bucatele tale, acest lucru previne multe boli și îmbunătățește funcționarea întregului corp.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este iubit nu numai pentru gustul său delicat, ci și pentru lista de proprietăți utile ce le are.  Nutriționiștii recomandă uleiul de măsline în primul rând ca o sursă valoroasă de acizi grași de care organismul nostru are nevoie. În plus, uleiul de măsline îmbunătățește absorbția vitaminelor, mineralelor și antioxidanților solubili în grăsimi din alimente. Deci, nu uitați să îl adăugați la bucatele preferate.

Peștele gras

Nutriționiștii nu încetează să reamintească – este important să mănânci pește gras cel puțin de două ori pe săptămână: pescăruș, ton, somon și macrou. Faptul este că peștele gras de mare conține o porțiune generoasă de acizi grași omega-3, care împiedică dezvoltarea multor boli, îmbunătățesc funcția creierului, asigură un metabolism adecvat – într-un cuvânt, sunt foarte utile.

Produsele fermentate

În procesul de fermentare a produselor, se formează lactobacili, care înmulțesc bacteriile benefice din intestin și îi restabilesc flora. De aceea, varza, kimchiul, muraturile îmbunătățesc digestia, cresc în general imunitatea și îmbunătățesc sănătatea organismului.

Condimentele

Turmericul, ghimbirul, ardeiul cayenne, rozmarinul, oregano, chimen – acestea și alte condimente nu numai că fac bucatele mai parfumate și mai gustoase, dar au și proprietăți benefice impresionante. Majoritatea condimentelor sunt antioxidanți puternici, reduc inflamația în organism și reduc riscul diferitelor boli.

Fructele și pomușoarele proaspete

Antioxidanți și vitamine valoroase se găsesc în multe fructe și pomușoare. Acestea conțin proprietăți benefice incredibile, de exemplu, grapefruit (o sursă valoroasă de vitamine C și A) și afine (conține antocianine antioxidante puternice). Apropo, fructele și legumele proaspete sunt un exemplu excelent de desert sau gustare sănătoasă.

Legumele și verdeața

O alimentație sănătoasă fără legume este imposibilă. Ele conțin o mulțime de fibre valoroase, vitamine și minerale, în timp ce există destul de multe calorii. Asigurați-vă că frigiderul dvs. are întotdeauna țelină, broccoli, varză de Bruxelles, spanac, ceapă, usturoi, sfeclă, morcovi și cartof dulce. Adepții stilului de viață sănătos vor adăuga cu siguranță avocado pe listă.

Ouăle

Ouăle sunt unul dintre cele mai versatile și mai sănătoase produse. Sunt bogate în proteine și aproape toate vitaminele, și mineralele de care are nevoie organismul nostru. Așa că nu ezitați să analizați rețetele originale cu ouă, dacă obișnuitele ouă scramble v-au plictisit.

Sursă: glamour.ru