Nu este un secret că pentru activitatea creierului, trebuie să respirăm aer curat, să practicăm activități fizice regulat și să mâncăm corect. Dacă acțiunile referitoare la primele două puncte sunt în general clare, atunci ultimul necesită clarificări. Enumerăm ce trebuie să mâncați pentru o memorie bună.

Nuci și semințe

S-a demonstrat că semințele sunt foarte utile. Acestea conțin multă vitamină E – protejează celulele creierului de daunele provocate de radicalii liberi, care le încetinește procesele de presiune și îmbătrânire. Semințele conțin, de asemenea, fosfolipide și steroli – substanțe care pot literalmente prelungi viața, menține tinerețea și îmbunătățesc semnificativ sănătatea. Apropo, nucile au aceleași proprietăți într-o măsură suficientă. Ei bine, semințele de in vor contribui la consolidarea tuturor eforturilor: sunt bogate în acid alfa-linoleic (unul dintre acizii grași omega-3). La rândul său, acest acid este utilizat pentru a produce DHA (acid docosahexaenoic), unul dintre cele mai importante materiale pentru creier și este responsabil pentru funcționarea părții din cortexul cerebral responsabilă pentru prelucrarea informațiilor senzoriale.

Cacao

Boabele de cacao conțin flavonoizi, antioxidanți speciali care funcționează bine pe zonele creierului responsabile de memorie și învățare. De asemenea, sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a încetini modificările legate de vârstă în creier, așa că o bucată de ciocolată cu un ceai de după-amiază este exact ceea ce a recomandat medicul. Bineînțeles, ciocolata trebuie să fie bogată în boabe de cacao (cel puțin 75%). Cel mai bine să consumăm cacao preparat din pulbere brută naturală, decât dintr-un produs semi-finit îndulcit.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este o băutură unică care promovează sănătatea atât a corpului, cât și a creierului. Ceaiul verde conține catehine, antioxidanți naturali cu proprietăți antibacteriene. Acestea împiedică atacurile radicalilor liberi, ceea ce înseamnă că încetinesc îmbătrânirea organismului și ajută la prevenirea cancerului și a bolilor „mentale”. Să nu uităm de cofeina conținută în ceaiul verde, care activează creierul și îmbunătățește memoria.

Spanacul

Spanacul, ca orice verdeață, este foarte bun pentru organism, dar mai ales pentru creier. Conține luteină, beta-caroten, acid folic și vitamine (în special, vitamina K) – în general, tot ceea ce funcționează pentru munca activă și protecția funcțiilor cognitive, care includ memorie și atenție. Dacă este problematic să mâncați spanacul proaspăt, adăugați-l în alte feluri de mâncare, mai complexe: va deveni un ingredient organic în omletă sau paste.

Ouăle

Ele sunt o sursă minunată de colină, una dintre componentele cheie ale membranelor celulare și un participant important în activitatea sa. Colina este baza pentru producerea acetilcolinei neurotransmițătorului, care permite celulelor nervoase să trimită și să primească impulsuri nervoase în mod stabil. Colina zilnică adecvată este cheia pentru o memorie bună. Vitaminele B, care se găsesc și în ouă, ajută la încetinirea modificărilor legate de vârstă ale celulelor creierului.

Cocosul

În timpul vacanței pe insulele exotice, consumați cât mai multă nucă de cocos – nu e doar gustoasă, ci este și un aliment sănătos. Pulpa de nucă de cocos și laptele de nucă de cocos sunt bogate în acizi grași – caprilici și laurici, care ajută la menținerea funcțiilor creierului active și împiedică suprimarea celulelor creierului. Apropo, o dietă pe bază de legume cu ulei de nucă de cocos vă va ajuta să slăbiți rapid.

Avocado

Acest depozit de energie și nutrienți este un element indispensabil pentru orice persoană care duce un mod sănătos de viață. Avocado conține vitamina E, care ajută la întărirea memoriei și la reducerea riscului apariției Alzheimer. Un alt cuplu de componente importante sunt vitamina K și ftolații, care lucrează împreună pentru a proteja vasele sangvine ale creierului de la apariția cheagurilor de sânge (prevenirea accidentelor vasculare cerebrale) și pentru a îmbunătăți funcția cognitivă.

Afine

Afinele sunt pomușoare uimitoare. Conțin mangan, care, mai presus de toate, contribuie la îmbunătățirea vederii. Dar a doua funcție a afinelor este de a stimula creierul și de a îmbunătăți memoria. Acest lucru este facilitat de polifenolii conținuți în pomușoare, vitaminele C și K, și acidul galic, care protejează celulele creierului de stres și degenerare.

Mere

Acestea conțin o mulțime de vitamine utile. Nu degeaba britanicii au un proverb care spune: „un măr pe zi și medicul nu va veni”. Ei bine, mai exact, merele conțin quercetina flavonoidă antioxidantă, care ne protejează de pierderea memoriei și scăderea activității creierului.

Sursă: marieclaire.ru