A gândit și a amenajat două căsuțe de lemn, la margine de pădure, sub care roiesc un milion de albine. Omul care se află în interior, simte imediat o stare de bine și relaxare, datorită vibrațiilor și aromelor plăcute de miere și propolis.

Este afacerea la care lucrează cu pasiune Iurie Turtureanu, inițiată acum 6 ani – api-terapia. A preluat metoda după un model pe care la văzut la un congres în Ucraina și de atunci primește grupuri de turiști din țară și de peste hotare, menționează AGORA.md. Deși cele 330 de familii de albine îi aduc profit anual din producția de miere, apicultorul visează să-și extindă afacerea în domeniul turismului rural.

În satul Chișcăreni, raionul Sângerei, puteți beneficia de o terapie aromată. Apicultorul Iurie Turtureanu a amenajat două căsuțe pentru api-terapie. Ideea a apărut în 2013, la un congres în Ucraina.

„Venind de la congresul apimondei am făcut o căsuță aproximativ de modelul acesta, pentru mine și familie, prieteni ca să vedem dacă într-adevăr este ceva rezultat sau doar se vorbește despre rezultatele acestei căsuțe. Mulți cunoscuți venind să cumpere miere le făceam o excursie prin această căsuță și-i lăsam să stea acolo o jumătate de oră ca să vadă ce simt. Mulți erau foarte mulțumiți și-mi spuneau că simt dar nu pot explica ce se întâmplă”, își amintește apicultorul.

O altă căsuță a fost amenajată pentru turiști. Mulți vin și de peste hotare.

„Au venit oamenii, au stat o noapte aici și au dormit mai mult în căsuță decât pe paturi, pentru că le era interesant”.

Iurie Turtureanu ne-a invitat în interior, unde ne-a explicat cum are loc procedura.

Aerul din căsuță este îmbibat cu miros de propolis, miere și polen.

„Albinele culeg nectarul din natură și polenul și emană umiditatea din aceste produse. Aerul din aceste produse se stăruie să-l de afară dar noi am făcut în așa fel ca să rămână tot aerul în căsuță. Omul intrând aici primește o inhalație a corpului cu mirosul din stup. De parcă omul ar sta în stup dar nu are contact cu albina”.

Pentru vizitatori există niște reguli stricte.

„Trebuie la prima etapă să primească un duș ca corpul să fie curat, cu săpunuri fără mirosuri. Trebuie să lase tot – cerceii, telefoane mobile inele. Nu trebuie să intre în stare de ebrietate. Albinele oricum simt că organismul este îmbibat, intoxicat. După o terapie cu medicamente, tot nu-i de dorit, pentru că pe albine le irită lucrul acesta”, atenționează Iurie Turtureanu.

Rezultatul promis: stare de relaxare și de liniște. Zumzăitul albinelor are un efect benefic asupra sistemului nervos, spune apicultorul.

Albinele emană acest camp magnetic până la jumătate de metru. Intrând în contact familia de albine și omul, se relaxează. Primește ca un micromasaj care nu poate să-l facă nimeni înafară de albini.

Dacă încercați metoda pentru prima dată, veți trece o testare.

„Intră două persoane aici. Unul care a mai stat, unul care prima dată vine. Stă o jumătate de oră și vede cum se simte. Dacă totul este bine, poate să stea cât dorește”.

Procedura este contraindicată persoanelor alergice la produsele apicole.

Apicultorul a amenajat și o pensiune. Acolo turiștii se pot odihni între proceduri. Iurie Turtureanu visează să-și extindă afacerea.

„Mă gândesc mai târziu, pe parcursul anilor o să mă extind cu căsuțele și o să mă ocup mai mult de turismul rural că mă gândesc că o fi mai ușor decât să ridicăm stupii cu miere”, planifică Iurie Turtureanu.

În prezent, turiștii pot beneficia de serviciile pensiunii la un preț simbolic de 150 de lei pentru o zi și o noapte de cazare.

În prezent, în Republica Moldova activează aproximativ 6000 de apicultori. Producția anuală de miere ajunge la 5000 de tone. Ulterior aceasta este exportată în mai multe țări europene precum: România, Italia, Franța, Germania și Spania.

Sursa: AGORA.md