Ridichea neagră ascunde o comoară pentru sănătatea noastră. Nu e atât de consumată pe cât ar merita. Sigur, exceptând situația în care o tuse chinuitoare, care nu trece prea ușor cu altceva, ne împinge să recurgem la metodele băbești: ridiche neagră rasă, cu miere. Și uite așa ne amintim brusc de această legumă-medicament. Apoi o dăm iar deoparte.

Ridichea neagră este excelentă pentru aroma sa particulară, care are în plus efecte benefice pentru sănătate: este picantă atât cât trebuie pentru a stimula funcțiile digestive! Această aromă e dată de prezența, în cantități mari, a compușilor cu conținut puternic de sulf. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale ridichii negre, potrivit sodelicious.ro.

Puține calorii

Persoanele care doresc să slăbească se pot baza pe această legumă cu un conținut redus de calorii, combinate cu fibre și cu un indice glicemic scăzut. Pentru dietele de slăbit se poate consuma sub formă de salate, supe, dar și în alte feluri de mâncare.

Contracarează acțiunea radicalilor liberi

Datorită conținutului de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, beta-caroten, luteină și zeaxantină, ridichile negre protejează împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi, contracarând îmbătrânirea celulară.

Conține substanțe cu efecte coleretice și diuretice

Sucul ridichii s-a dovedit a ajuta la dizolvarea nisipului și a pietrelor din canalele biliare și rinichi.

Are proprietăți bactericide

Fitoncidele conținute de ridichea neagră distrug microflora patogenă, cresc rezistența organismului la bolile infecțioase și întăresc sistemul imunitar.

Sucul de ridiche neagră combinat cu miere are proprietăți expectorante

Această băutură este utilă pentru persoanele care suferă de tuse convulsivă, bronșită și alte boli, însoțite de o tuse puternică, neproductivă sau în caz de hemoptizie (tuse cu sânge). Dacă te confrunți cu o tuse seacă și puternică, o compresă de ridiche neagră ajută și ea. Învelește pulpa de ridiche neagră rasă într-un tifon și aplic-o pe piept timp de 25 de minute.

Întăresc vasele de sânge și miocardul

Substanțele prezente în pulpa de ridiche neagră întăresc vasele de sânge și miocardul, elimină excesul de colesterol din organism și previn formarea de plăci aterosclerotice. Persoanele care consumă zilnic această legumă, în diferite preparate, au mai puține riscuri de a suferi de boli cardiovasculare.

Ajută sistemul digestiv

Uleiurile esențiale și sulful conținute în ridichea neagră au un efect vindecător și stimulant asupra sistemului digestiv. Felurile de mâncare preparate din această legumă cresc pofta de mâncare și peristaltismul intestinal, stimulează producerea de suc gastric, vindecă microflora intestinală, ajută în caz de constipației prelungită, promovează eliminarea excesului de lichide și normalizează echilibrul hidro-salin.

Vindecă anemia

Sucul de ridiche neagră, combinat în proporții egale cu sucul de sfeclă, ajută la accelerarea procesului de vindecare a anemiei. Se consumă un pahar pe zi, împărțit în două reprize.

Reduce tensiunea arterială

Ridichea neagră conține substanțe care pot reduce tensiunea arterială și o pot menține la un nivel normal.Potasiul conținut în ridiche contracarează tensiunea arterială ridicată, deoarece favorizează eliminarea excesului de lichide. Vindecătorii populari recomandă pacienților hipertensivi să bea un amestec în proporții egale de suc de lămâie, sfeclă, hrean, ridiche neagră și suc de morcovi de trei ori pe zi.

Contraindicații ale consumului de ridiche neagră

Dacă până acum am zis numai de bine și am lăudat calitățile acestei legume, nu trebuie să neglijăm nici aspectele mai puțin plăcute. Ridichea neagră trebuie introdusă treptat în dietă, în porții mici. Un consum exagerat poate duce la diaree, flatulență crescută, deteriorarea membranelor mucoase ale tractului gastrointestinal și dezvoltarea bolilor dentare.

Consumul de ridiche neagră este contraindicat femeilor însărcinate și copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Atenție! Extractele din rădăcină de ridiche neagră nu trebuie administrate oral celor care suferă de gastrită și ulcere, nici în cazul bolilor legate de tiroidă sau în cazul obstrucției tractului biliar.