De ce albește părul? Când se întâmplă acest lucru în mod natural? Când este prematur? Ce probleme de sănătate pot duce la albirea părului? Iată câteva întrebări la care găsești răspunsul în cele ce urmează.

Albirea părului este naturală, însă, arată și se petrece diferit de la un om la altul. Iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre părul alb:

De ce albește părul?

Foliculii de păr au celule pigmentare care produc melanină, o substanță care dă culoarea părului. Pe măsură ce îmbătrânești, aceste celule încep să moară. Fără pigment, firele de păr noi cresc mai deschise și capătă diferite nuanțe de gri, argintiu și, în cele din urmă, alb. Odată ce un folicul încetează să mai producă melanină, nu va mai produce fire colorate.

Când este normal să îți apară fire albe și când este prematur?

Dacă au început să îți apară fire albe sau ai ajuns de-a dreptul cu părul alb, s-ar putea să dai vina pe serviciul care este prea stresant sau pe copiii tăi neastâmpărați, care „îți scot fire albe”. E bine să știi că în principal, genele fiecăruia dintre noi dictează cât de devreme și cât de repede albește părul.

Așadar, dacă oricare dintre părinții tăi avea deja fire albe la 20-25 de de ani, există un risc mai mare să pățești același lucru. Aceasta se numește albire prematură. La fel, dacă unul dintre părinții tăi a început să albească abia pe la 40-50 de ani, e posibil ca acesta să fie și cazul tău și, deci, să încărunțești mai târziu.

Dacă nu ai un istoric familial de albire prematură și nici părinți care să fi albit destul de târziu, așa cum spuneam mai sus, în mod normal primele fire albe pot începe să apară pe la vârsta de 35 de ani.

Ce probleme de sănătate pot duce la albirea părului?

Lipsa vitaminei B12, anumite afecțiuni tumorale rare moștenite, o boală tiroidiană sau vitiligo (o afecțiune care distruge celulele producătoare de pigmenți la nivelul scalpului) pot duce la albirea părului. Stresul nu albește părul direct, dar poate provoca o afecțiune care face ca părul să albească de aproximativ 3 ori mai repede, decât în mod normal. Este posibil ca atunci când părul crește din nou, să fie gri în loc de culoarea originală.

Un șoc puternic poate albi brusc părul?

Nu, acest lucru este imposibil, din punct de vedere medical. Nu există nici un mecanism prin care părul ar putea deveni alb brusc sau peste noapte. Odată ce părul este crescut, nu poate fi influențat de niciun proces psihologic sau fiziologic din corp, inclusiv sperieturi sau șocuri. Ce se poate întâmpla, însă, este, cum spuneam mai sus, ca stresul puternic să aibă un efect ulterior: adică, după o perioadă foarte stresantă, persoana să constate că îi cresc, în lunile următoare, mai multe fire albe.

Fumatul face părul să albească mai repede?

Fumatul este un obicei extrem de nociv pentru toate părțile corpului, deși majoritatea oamenilor știu doar că poate să provoace boli pulmonare și cardiovasculare. Un studiu a arătat că fumătorii au un risc de două ori și jumătate mai mare de a albi prematur (înainte de vârsta de 30 de ani) decât nefumătorii. De asemenea, firele lor argintii ar putea căpăta o nuanță gălbuie.

Dacă smulgi un fir de păr alb, îți cresc trei în loc?

Nu, acesta nu este un adevăr, ci un mit. Totuși, nu are rost să te apuci să îți smulgi câte un fir alb când îl observi, pentru că nu faci decât să întârzii inevitabilul: în locul lui va crește un alt fir la fel de alb. În plus, smulgerea părului poate deteriora atât de mult foliculii, încât să nu-ți mai crească fire noi, ceea ce îți poate rări părul, în timp. Cu toții albim, este un proces natural, de care nu trebuie să ne fie rușine.

Părul alb este mai subțire decât cel care încă nu a albit?

Da, este adevărat. Părul cărunt este mai subțire decât părul de culoarea naturală, deoarece cuticula îi este mai subțire. Părul are nevoie de acea protecție naturală împotriva apei, a razelor ultraviolete de la soare, a umidității, a substanțelor chimice. Fără acea barieră pe care o menține culoarea naturală, părul pierde apă, deci, cel alb poate fi mai uscat și mai fragil.

Cum poți camufla firele albe?

Dacă ai doar câteva fire albe și nu vrei să te vopești, le poți ascunde fie prin schimbarea coafurii, care să lase la suprafață zone în care nu sunt încă fire albe, fie prin purtarea unei bentițe care să ascundă firele albe de la tâmple, de exemplu, fie prin utilizarea unui produs cosmetic în culorea ta naturală, sub formă de spray, pe care să îl pulverizezi la rădăcină.

Dacă atunci când îți albește părul decizi să te vopești cu un produs chimic, poți face acest lucru acasă ori la salon. Dacă te vopsești acasă, caută o vopsea permanentă, pe care să scrie că se prinde bine și de firele albe, căci vopseaua semipermanentă e posibil să nu acopere bine aceste fire.

În cazul în care nu dorești să folosești o vopsea chimică, te poți îndrepta spre colorarea cu henna. Caută o henna naturală, de calitate, în magazinele naturiste. Analizează eticheta pentru ca produsul să nu conțină substanțe nocive. E bine de știut că henna nu decolorează părul, precum vopseaua chimică, deci, dacă ești brunetă nu ai cum să te vopsești blondă cu henna. Dacă ești blondă sau șatenă și te vopsești cu henna arămie, maro sau neagră, părul tău se închide la culoare puțin după prima vopsire și se va mai închide treptat la culoare, pe măsură ce te mai vopsești în viitor.

O altă recomandare este să mergi la coafor și să ceri stilistului o părere despre ce opțiuni ai, odată ce ți-au apărut fire albe. Dacă nu vrei să le vopsești complet, e posibil, de exemplu, să îți facă niște șuvițe albe care să creeze o imagine mai armonioasă a podoabei capilare. La fel, nu e nevoie să porți părul scurt dacă ai albit, ci poți cere sfatul stilistului legat de alte lungimi și forme care te avantajează mai mult.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: