Anxietatea pune stăpânire pe ține în cele mai nepotrivite momente și nu știi cum să scapi de ea? Mâinile îți transpiră, pulsul îți crește, simți un gol în stomac și o amețeală pe care nu știi cum să o controlezi. Anxietatea este un subiect serios și foarte multe persoane au de suferit din cauza ei, ocazional sau în viața de zi cu zi.

Deși este greu de gestionat, anxietatea poate fi ținută în frâu și chiar eliminată instantaneu, cu ajutorul câtorva tehnici testate de-a lungul timpului. Încearcă-le pe toate și ține cont de faptul că fiecare persoană funcționează diferit.

Iată 7 tehnici pentru diminuarea anxietății pe care le poți folosi în orice context!

1. Respiră în pătrat

Când mintea se duce către scenarii negative, iar corpul începe să preia toată tensiunea cauzată de anxietate, ai la dispoziție această tehnică simplă, dar eficientă.

Inspiră, expiră, inspiră și expiră din nou, până când desenezi în minte conturul unui pătrat perfect.Fiecare respirație reprezintă o latură. Dacă îți este mai ușor, imaginează-ți de la început conturul pătratului, apoi trasează peste acesta câte o linie, cu fiecare inspirație și fiecare expirație.

2. Numără obiectele din jurul tău

Când ești anxioasă, ai nevoie de ceva care să îți ocupe spațiul mental, pentru a opri gândurile provocatoare de panică. Oriunde te-ai află, privește în jurul tău, alege o categorie de obiecte și începe să numeri.

Poți numără bucăți de gresie sau de faianță, persoane, instrumente de scris, plante, nori sau orice alte elemente similare aflate în împrejurimi. În scurt timp, vei simți cum anxietatea pleacă din corp și din minte.

3. Fă ceva simplu, dar care să necesite toată atenția

Dacă simți că anxietatea a apărut deja în peisaj, o poți elibera făcând o activitate ușoară, dar care să implice un nivel mare de atenție. De exemplu, îți poți face unghiile, poți spală vase, poți face ordine prin casă sau poți rezolva un puzzle.

Astfel, îi vei oferi creierului ceva de făcut și îl vei determina să îi întoarcă spatele anxietății.

4. Întreabă-te care e cel mai negru scenariu

Uneori, pentru a scapă de anxietate, trebuie să răspunzi la întrebările disperate adresate de minte. Dacă este și cazul tău, încearcă să îți imaginezi care ar fi cel mai rău scenariu. Ce se poate întâmpla, în cel mai rău caz? Poți trăi cu acel lucru? Poți trece peste el, într-un final? Răspunsul va fi afirmativ, de cele mai multe ori.

5. Mănâncă ceva acru

Poate sună ciudat, însă aceasta este una dintre cele mai bune tehnici pentru diminuarea anxietății. Când corpul tău este învăluit de simptome ale anxietății, îl poți revigora cu un stimul precum gustul acru, intens.

Dacă știi că suferi de anxietate, păstrează întotdeauna în geantă o pungă cu bomboane acre, cu gust de lămâie, sau poate chiar o limonadă proaspătă, fără zahăr.

6. Sparge timpul în secvențe mai mici

În cazul în care știi că urmează să ai o zi dificilă, care îți va provoca anxietate, poate fi util să spargi timpul în mai multe secvențe scurte. Nu te gândi la întreagă zi, ci la următoarea ora sau la următoarele 15 minute. Dacă poți supraviețui în următoarea jumătate de ora, vei putea depăși orice încercare!

Această este una dintre acele tehnici pentru diminuarea anxietății care te ajută  te concentrezi mai mult pe prezent, fără a oferi minții ocazia de a crea scenarii fatale.

7. Alege o tema și sește un cuvânt de la A la Z

Când mintea nu vrea, pur și simplu, să se oprească din a macină aceleași idei, este cazul să îi dai un task ceva mai dificil. Gândește-te la o categorie principală (muzică, filme, nume de fată, flori etc.) și începe să cauți cuvinte care să înceapă cu fiecare litera a alfabetului. Poți face acest exercițiu când aștepți să intri în cabinetul medicului, când mergi spre o întâlnire importantă, înainte să dai un examen și așa mai departe.

Sursa

Distribuie articolul: