Oricât de puternici și optimiști am fi, regimul de carantină a schimbat felul nostru de a trăi, supunându-ne la un test psihologic dur. Iar situația de criză i-a influențat pe fiecare în mod diferit. Într-un interviu pentru AGORA, psihologa Daniela Popa a vorbit despre modul în care putem să fim mai liniștiți în perioada în care bântuie virusul COVID-19 și, mai ales, cum ne putem gestiona gândurile și emoțiile, astfel încât să nu ne afecteze sănătatea psihică.

Potrivit specialistei, orice sistem de izolare impus oamenilor este un sistem stresant, care aduce stare de alarmă interioară. Acest sistem poate acționa diferit asupra psihicului uman.

„Atunci când omul este într-un contact armonios cu sine, schimbările care apar sunt nesemnificative și nu influențează. Riscurile sunt mai mari pentru cei care deja sunt în anumite suferințe sau au anumite tendințe spre stări nearmonioase”, susține Daniela Popa.

Psihologa consideră că unii oameni au ieșit din această criză de stres mult mai curioși, interesați, puternici, dornici de a schimba ceva, dar sunt și persoane care s-au inhibat, au interiorizat niște frici. Aceste stări, care-i blochează, ar putea îngreuna procesul de reintegrare în societate.

„Ființa umană este capabilă să se conformeze și să accepte foarte multe schimbări, este important ca omul să posede această dorință. Noi suntem niște ființe flexibile și nu este atât de complicat, dacă este motivație”, mai spune Daniela Popa, psihologă.

Pandemia a adus cu sine și o latură pozitivă

„Această perioadă ar putea contribui la dezvoltarea capacității de comunicare, noi am vocifera mai mult emoțiile pe care le trăim. Acum, dacă vrem să menținem relația călduroasă și să arătăm celorlalte persoane că ne pasă, noi trebuie să vorbim despre asta”, afirmă Popa.

Totodată, pandemia învăță oamenii să prețuiască mai mult ceea ce au, pentru că atunci când li se ia ceva, îi face să înțeleagă cât de norocoși au fost până la acel moment.

„În republica Moldova este un pic neobișnuit, noi suntem învățați mai mult să tăcem, decât să ne exteriorizăm emoțiile. Dar așa suntem puși în situația de a ne dezvolta deschiderea emoțională”.

Cum putem gestiona stresul creat de COVID-19

„Stresul poate fi gestionat cu ajutorul unor mecanisme de coping (n.r. – de a face față, din eng.) care ajută omul în situații de criză sau de stres. Fiecare persoană are mecanismele sale individuale de protecție, ele de obicei sunt moștenite de la părinți, dobândite în timpul vieții, obținute de la diferite experiențe asemănătoare”, afirmă psihologa.

Creierul uman automat declanșează mecanismele de protecție care aduc o stare de bine emoțională. Potrivit specialistei, aceste mecanisme pot fi:

  • Căutarea unor activități care distrează prezentul și emoțiile din acest moment, atunci când persoana nu se simte bine emoțional;
  • Comunicarea cu prietenii sau persoanele dragi, care eliberează emoțional și care aduce un confort;
  • Studierea. Când omul nu poate acționa direct asupra unui element stresant pentru el, acesta începe să-l studieze și fenomenul devine mai ușor de gestionat.
  • Exercițiile fizice. Ele nu trebuie evitate pentru că declanșează serotonina, dopamina, adrenalina, iar în momentul în care cineva face sport sport are loc o ventilare a emoțiilor;
  • Hobby-urile. Acestea reprezintă o sursă de stare de bine și inspirație.

„Secretul pentru a avea o stare emotivă armonioasă este de a fi în prezent, aici și acum. Oamenii trebuie să cunoască ceea ce simt, ce se întâmplă cu ei, fără să se gândească ce a fost ieri sau ce va fi mâine”, mai declară psihologa Daniela Popa.

Pentru a gestiona corect gândurile și emoțiile, astfel încât să nu afecteze sănătatea psihică, psihologa Daniela Popa propune un set de pași. Vedeți care sunt aceștia în materialul complet de pe AGORA.md.