Teatrul Republican „Luceafărul” derulează un turneu național cu spectacolul de teatru documentar „1946” în baza volumului „Cartea Foametei” de Larisa Turea, regia Slava Sambriș.
Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii și cu susținerea Ambasadei Statelor Unite, și este dedicat comemorării victimelor foametei organizate.

Săptămâna curentă, spectacolul va fi prezentat publicului din orașul Cahul, pe 23 aprilie, și publicului din orașul Bălți, pe 27 aprilie, cu acces gratuit.
Producția aduce în prim plan subiectul foametei, o dramă a poporului nostru care și la aproape opt decenii distanță este încă trecută sub tăcere.

Spectacolul are la bază mărturii înserate în volumul „Cartea foametei”, scrisă de Larisa Turea, prima publicație care vorbește despre acest fenomen pe teritoriul țării noastre, dar cuprinde și relatări culese de echipa Teatrului „Luceafărul” în vizitele de teren, pentru documentare, în localitățile unde mai există supraviețuitori ai acelei tragedii.

Spectacolul reflectă anii cumpliți de foamete și dă voce unei generații care nu se regăsește în cărțile de istorie, o generație lipsită de dreptul la replică și de elementarul drept la existență.

1946 este un spectacol de o actualitate înspăimântătoare, unul imposibil de privit și ascultat, dar absolut obligatoriu pentru orice cetățean al acestei țări” a scris Marin Basarab, critic de film
„Te lasă încremenit, fără cuvinte. Deși cunosc bine materialul, pentru că am montat două spectacole în baza lui, nu poți avea imunitate emoțională, fiecare mărturisire te răscolește iar și iar… Am întârziat mult să ne apropiem de aceste teme prin artă și e atât de important să o facem cât nu e prea târziu.” a comentat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Teatrul „Luceafărul” vă așteaptă la spectacolul „1946” pe 23 aprilie, ora 16:00, la Teatrul Național „B. P. Hașdeu din Cahul, iar pe 27 aprilie, ora 18:00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Până acum spectacolul a fost jucat pentru publicul din Ialoveni, Orhei, Cimișlia și Rezina, iar în lunile mai și iunie, turneul va continua în alte orașe din Republica Moldova.

Echipa de creație: Regie – Slava Sambriș
Spațiu scenic – Adrian Suruceanu Univers sonor – Dumitru Seretinean

Fotografii din arhivă – Zaharia Cușnir
Distribuție: Ion Jitari, Maria Anton, Irina Vacarciuc, Ion Liulica, Vioara Cîșlaru, Dorina Tataru, Radu Canțîr, Vitalia Grigoriu, Victor Triboi

Organizarea acestui turneu este posibilă printr-un cumul de forțe și eforturi susținute de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Accesul în sală pentru public este GRATUIT la toate reprezentațiile din cadrul turneului.

Distribuie articolul: