Cine ești tu? Aceasta e prima întrebare care o să îți apară în gând, după vizionarea spectacolului „Năpasta” la teatrul Luceafărul. 

Un loc aparte în opera lui I. L. Caragiale îl ocupă anume această dramă despre viață. Umor subtil, credință, iubire, trădări și coșmaruri – toate se împletesc aici.

„Năpasta” este o piesă scrisă în 1890, dar temele abordate și – mai ales – umorul său macabru rămân surprinzător de relevante și astăzi. Iar actorii teatrului „Luceafărul” au transformat NĂPASTA într-o oglindă a zilelor cotidiene. Totul a fost actual, trist, dar totodată și cu multe lecții învățate.



Regizorul, Iulian Bubuioc, propune o interpretare modernă a subiectului, în care vorbește despre o lume scufundată în păcat, despre o lume bântuită de forțele malefice, unde nu mai există un Dumnezeu.

Spectacolul explorează subtilitățile moralității sociale într-o manieră care provoacă râsul, dar și auto-reflecția. În piesă au fost folosite decoruri ingenioase, tehnologii din 2023 și o serie largă de simboluri ale cotidianului nostru, precum vlogging, rețelele de socializare, speech-uri motivaționale etc. Plus, s-a dispus de o mișcare scenică aparte. Actorii, într-o interpretare vibrantă, au readus personajele din secolul XIX la viață. Umorul lui Caragiale este plin de subtilități și e de-o inteligență ascuțită. Situațiile comice, replicile haioase și observațiile moravurilor umane sunt aduse în prim-plan, într-un mod captivant.

„Năpasta” este un spectacol care pune în discuție aspecte importante ale moralității, religiei și tradițiilor. Sunt tratate aici laturile întunecate ale naturii umane, cum ar fi: ipocrizia, corupția, violența, dar și decăderea morală.

Ce este omul? Ce este Dumnezeu? Ce este Năpasta? Întrebări la care singur vei fi nevoit să găsești un răspuns, după ce vei fii vizionat spectacolul.

Din toamnă vei putea din nou să vezi spectacolul NĂPASTA, precum și multe alte piese bune la teatrul „Luceafărul”. 

Distribuie articolul: