E vineri dimineața, abia se face lumină, dar trebuie să te trezești. Ești obosită după o săptămână încărcată așa că fugi la bucătărie și simți că prima înghițitură de cafea te aduce la viața. Un scenariu cunoscut, nu? Din păcate, unul nesănătos pe care specialiștii nu îl recomandă. 

Medicul Michael Breus explică de ce ar trebui să înlocuiești, dimineața, obișnuita ceașcă de cafea cu un pahar de apă. Motivul nu este doar faptul că apă e lichidul vital de care organismul are nevoie, ci și că somnul în sine reprezintă o activitate care te deshidratează. Prin urmare, când te trezești, apă e primul lucru de care are nevoie organismul, scrie Well+Good.

„Pierdem cam un litru de apă în fiecare noapte, așa că ne trezim deshidratați”, a spus Dr. Breus. „Din păcate, multă lume începe ziua cu o ceașcă de cafea. Cafeaua este diuretică, te determina să urinezi. Așa că nu este o idee bună să facem asta – vrem apă, ca să ne hidratăm”, a spus medicul.

În plus, cafeaua tinde să ridice nivelul de cortizol, asociat cu starea de alertă și cu trezirea, dar te face să te simți și mai stresată și neliniștită.

Când este cel mai bun moment să bei cafea…

Nutriționista Amy Gorin subliniază că dacă bei cafeaua imediat după trezire, nici nu te vei bucură din plin de beneficiile acesteia. Tehnic vorbind, nivelul de cortizol este de obicei mai ridicat dimineața, datorită răspunsului natural al organismului la trezire, urcând de la 38 la 75 de procente în primele 30 de minute după ce ai coborât din pat.

„Când te trezești, e un interval în care treci de la buimăceală de după somn la începerea rutinei zilnice. Nu ai neapărat nevoie de impulsul cafeinei că să te speli pe dinți”, a explicat Gorin.

Un lucru e sigur: nu trebuie neapărat să renunți la plăcerea de a bea o cafea dimineață, ci să schimbi ordinea priorităților. Dr. Breus recomandă să bei măcar un pahar de apă la temperatura camerei înainte de a consumă orice alt lichid, de preferat tot la temperatura camerei.

Dacă nu-ți place să bei apă pe stomacul gol dimineață, poți urmă sfatul specialistului de a o combina cu ceva. Îi poți urmă exemplul de a bea apă cu lămâie, pentru un mic adaos de vitamina C. Abia apoi este recomandat să bei cafeaua.

Încearcă această rutină. Specialiștii asigură că te vei simți mai bine. 

Sursa: andreearaicu.com

Distribuie articolul: