În timp ce unele afecțiuni pot fi identificate imediat, un sistem imunitar care nu funcționează la capacitate maximă este mai greu de observat.

Cum îți dai seama că ai un sistem imunitar slăbit? Acesta nu este palpabil, din păcate. Nu îl poți vedea, nu îl poți atinge, însă știi că atunci când nu funcționează bine, ești predispusă la o mulțime de probleme de sănătate.

Un sistem imunitar slăbit te lasă mai vulnerabilă atât în față virusurilor și bacteriilor, cât și în fața efectelor stresului de zi cu zi. De aceea, este important să te asiguri că el funcționează perfect, indiferent de perioada anului.

Iată cum îți dai seama că ai un sistem imunitar slăbit și ce poți face pentru a-l ajuta!

1. Ești obosită tot timpul

Oboseala cronică, mai ales atunci când este asociată cu mult stres fizic și psihic, poate slăbi rapid sistemul de apărare al organismului. Prin urmare, dacă te simți mereu extenuată și nu ai energie nici măcar pentru lucrurile care îți fac plăcere, este posibil că sistemul tău imunitar să aibă de suferit. Astfel, vei fi mult mai predispusă la infecții și virusuri.

Specialiștii îți recomandă să integrezi în rutină ta măcar 10-20 de minute zilnice de yoga și exerciții de respirație, pentru a calibra sistemul nervos și pentru a întări sistemul imunitar. Stai în câteva posturi relaxante înainte de culcare și conectează-le la ritmul respirației tale. Este o practică extrem de utilă!

2. Ai tot felul de infecții sau inflamații mici, dar recurente

Un herpes astăzi, o iritatie a pielii mâine, o candidoza poimâine și tot așa. Dacă te confrunți cu mici probleme de acest tip, este posibil să ai un sistem imunitar slăbit. Este important să tratezi local fiecare problema și să consulți un medic, iar apoi să îți pui problema la nivel macro. Fă-ți analizele și controalele medicale de rutină!

3. Nu dormi bine

Insomniile pot avea multe cauze, însă și un sistem imunitar compromis poate fi una dintre ele. Atunci când dormi, organismul sau secretă anumite proteine care te ajută să te odihneșți corespunzător. Cercetările arată că un somn odihnitor promovează un sistem imunitar puternic. Așadar, încearcă să îți respecți rutina de seară și să nu te culci mai târziu de ora 22.

4. Răcești foarte ușor

Probabil că bănuiești deja acest lucru. Răcelile dese pot semnala un sistem imunitar slăbit, care lasă virusurile să pătrundă în organism și să dea simptome precum tusea, strănutul, rinoreea și febra. Dacă te găsești în această situație, încearcă să ai mai multă grijă în ceea ce privește stilul tău de viață. Mănâncă suficient și hrănește-te cu alimente sănătoase, dormi 7-8 ore pe noapte și renunta la alcool și tutun.

5. Îți apar afte destul de des

Aftele pot fi cauzate de stres și deficiențe de vitamine și minerale, pe fondul unui sistem imunitar care nu funcționează la capacitate maximă. Dacă ai observat că ai afte frecvent, încearcă să îți sprijini organismul consumând suficientă vitamina C și D, precum și zinc. Poți găși aceste elemente în citrice, somon, ton și crustacee.

Acestea fiind spuse, dacă te regăsești într-una sau chiar mai multe dintre situațiile de mai sus, s-ar putea că sistemul tău imunitar să aibă nevoie de puțin ajutor. Fă-ți analizele de rutină, ajustează-ti stilul de viață și fii atentă la orice schimbare.

Sursa

Distribuie articolul: