Uneori, zâmbim și spunem că mai putem, chiar dacă realitatea este diferită, și nici măcar noi nu ne dăm seama. Epuizarea emoțională nu este la fel de evidentă precum cea fizică. Atunci când corpul este extenuat, acesta îți dă semnale destul de clare. În schimb, când psihicul tău a obosit, s-ar putea să ignori acest lucru și să ți se pară că totul este în regulă.

Cu toate acestea, există cîteva semne subtile că epuizarea emoționala și-a facut locul în viața ta. Chiar dacă le asociezi cu altceva, ele ascund un burnout real, de care ar fi bine să te ocupi cât mai repede

1. Te enervezi din orice detaliu nesemnificativ

Ai vrut să te imbraci cu o pereche de pantaloni, însa ți-ai dat seama că sunt în coțul de rufe. Ai întins mâna să iei ceasca de cafea și ai vărsat, din greșeală, o pungă cu faină sau bobite foarte mici de quinoa, pe care acum trebuie să le strângi de prin toata bucatăria.

2. Ești hipersensibilă

De regulă, chiar dacă anumite lucruri ne afectează emoțional, avem puterea de a le gestiona și de a trece cu succes prin și peste ele. Dacă simți că, în ultima vreme, ești afectată de lucruri care, în trecut, nu te afectau deloc, este posibil să fi strâns foarte multe emoții negestionate. Prin urmare, ești epuizată, iar noile emoții care apar sunt mult mai intense și greu de suportat.

3. Îți lipsește motivația

Chiar dacă ai vrea să te implici în proiecte, să faci sport și să lucrezi pentru obiectivele tale, simți că nu ai energia necesară pentru a te apucă de nimic. Chiar dacă vrei să te ridici din pat, simți că nu poți. Corpul este odihnit, în aparență, însă altceva te ține pe loc.

Cel mai probabil, acel „altceva” este epuizarea emoțională. Când această te acaparează, este important să iei fiecare zi – sau chiar fiecare ora – pe rând, întrebându-te de ce ai nevoie și având grijă să îți respecți ritmul interior actual.

4. Fie îți exprimi sentimentele necontrolat, fie deloc

Când ești epuizată din punct de vedere emoțional, s-ar putea să te surprinzi având refulari puternice. Poate că ai ridicat tonul și ai început să înșiri, la o viteză uluitoare, toate problemele pe care le ai.

Poate că ai izbucnit în plâns la birou, într-o ședința, fără să poți controla fluxul de sentimente. Sau, poate, din contra, nu ai mai vorbit de foarte mult timp despre ceea ce simți, nici măcar cu prietenă ta cea mai bună, căreia obișnuiai să îi spui tot ce se întâmplă în viață ta. Oricare ar fi cazul, este un semn că emoțiile tale au nevoie de mai multă atenție din partea ta.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: