Să ai o atitudine urâtă față de sine implică să simți în mod constant ură sau dezgust pentru propria persoană, ceea ce poate duce la afecțiuni severe precum depresia și abuzul de substanțe. Dar cu terapie și exerciții diferite, poți schimba felul în care te privești. Iată ce trebuie să știi, dacă nu ai o atitudine pozitivă și iubitoare față de tine.

Vorbim despre un sentiment care seamănă cu ura de sine, deoarece îți impune constant ideea că nu ești suficient de bun. În consecință, s-ar putea să simți că nu meriți dragostea celor din jur sau că ți se întâmplă lucruri rele cu un motiv.

Ura față de sine se manifestă prin gânduri negative consistente care sunt strâns legate de autocritica excesivă. În timp ce autocritica este, de obicei, un aspect sănătos al vieții, poate începe să umbrească alte modele de gândire atunci când treci printr-o fază de ură sau dezgust pentru propria persoană.

Dacă această atitudine durează prea mult timp, poate duce la afecțiuni mai severe, cum ar fi depresia sau abuzul de substanțe. În mod similar, într-o măsură mai mică, poate duce la violență față de ceilalți sau la sentimente de inferioritate.

Ce este comportamentul de detest față de sine?

Există multe modele care ar putea fi clasificate drept comportament de autodetestare – dar toate pornesc de la o autocritică excesivă. Identificarea acestora este crucială pentru a te îmbunătăți, deoarece îți va permite să oprești aceste modele de gândire la timp data viitoare când vor apărea.

Tiparele obișnuite de gândire în asemenea cazuri includ sentimentul că ești un eșec, că nu poți face lucrurile corect sau că nu ești suficient de bun. În mod similar, s-ar putea să aplici aceeași atitudine asupra bunăstării tale, crezând că nu vei trăi mai bine niciodată.

Gândurile negative față de sine pot veni și cu privire la situații specifice, cum ar fi mâncatul în exces sau obiceiul de a rămâne treaz prea târziu. Ele pot apărea chiar și după interacțiuni sociale, cum ar fi autobiciuirea că ai fost prea agresiv sau, din contra, prea timid. Alte comportamente frecvente recurente de autodetestare includ ținerea de ranchiuna față de tine pentru o greșeală din trecut și stabilirea așteptărilor nerealiste.

Adesea, aceste tipare sunt legate de comparații nedrepte pe care le facem între noi și alți oameni. Datorită detestării de sine, s-ar putea să ajungi să te simți inferior celorlalți ignorându-le greșelile și recunoscându-le doar virtuțile.

Este greu de identificat simptomele exacte ale atitudinii negative față de sine, deoarece nu este o afecțiune medicală ca atare. Dar există câteva semne generale că o persoană ar putea simți o ură față de sine:

  • Depresie
  • Anxietate socială
  • Probleme de imagine corporală
  • Sentimente de inutilitate.

Există și alte câteva semne, dar acestea nu indică întotdeauna ura față de sine. Mai degrabă, sunt legate mai degrabă de un exces de autocritică, care poate duce în cele din urmă la o atitudine mai gravă.

  • Sentimente de vinovăție ori de câte ori ceva nu merge bine
  • Perfecţionism
  • Autoagresiune
  • Tulburări de alimentație.

Ce cauzează disprețuirea de sine? De ce ne comportăm cu noi mai rău decât am face-o cu cei din jur?

Ura de sine provine de obicei din trecut, deoarece majoritatea tendințelor se dezvoltă în copilărie. Mai exact, sunt înrădăcinate în relația pe care ai avut-o cu părinții sau îngrijitorii tăi.

Deoarece acestea sunt cele mai timpurii legături pe care le dezvoltăm în viața noastră, ele pot avea un impact mare asupra modului în care percepem și acționăm în relațiile viitoare. Aceasta include în mod firesc relația noastră cu noi înșine – ceea ce înseamnă că îngrijitorii autoritari sau abuzivi pot duce la ură față de propria persoană.

Experții susțin că părinții care încurajează autonomia și le permit copiilor să facă greșeli vor duce la mai multă încredere în sine. Dimpotrivă, un părinte care controlează prea mult va crea o lipsă de stimă de sine care poate ajunge în cele din urmă la o atitudine negativă față de sine.

În special, cercetările sugerează că, în copilărie, ne identificăm cu îngrijitorul furios, nu cu noi înșine. Acest lucru îi face pe copii să-și asume furia, frica și alte emoții negative prin care părintele le trece în momentele de stres. Drept urmare, suntem supuși unor situații care ne fac să ne simțim prost și inadecvați.

În cele din urmă, este important să țineți cont de faptul că copiii pot învăța și modele de autodetestare de la îngrijitorii lor – chiar dacă nu sunt implicați în situație. Acest lucru face un copil foarte predispus la ura de sine, dacă își observă părinții trecând prin asemenea faze.

Terapia sub egida unui psiholog experimentat, exercițiile de mindfulness sunt metode profesioniste de lucru cu atitudinea negativă față de sine. Chiar dacă nu mergi la terapie, câteva principii de bază te pot ajuta să rămâi pe drumul cel bun – și să oprești tiparele recurente de ură față de sine.

Încearcă să îți observi gândurile din exterior. Exercițiile de mindfulness te pot ajuta să fii conștient de gândurile tale într-un mod lipsit de judecăți. Acest lucru îți va permite să recunoști și să raționalizezi tiparele de autodetestare, astfel încât să le poți opri la timp.

Schimbă modul în care vorbești cu tine însuți. Adesea, vorbim cu noi înșine într-un mod negativ, întărind ideile negative de a nu fi suficient de buni sau insultându-ne. În schimb, încearcă să-ți imaginezi că vorbești cu un vechi prieten care trece prin aceleași lucruri ca și tine.

Scade-ți așteptările. Un aspect important al disprețuirii de sine este că te face să stabilești așteptări și obiective nerealiste – de obicei din cauza comparațiilor nedrepte cu ceilalți. Prin stabilirea unor obiective realiste, ușor de atins, îți vei crește stima de sine și vei reduce gândurile legate de ură.

Încearcă să accepți necondiționat că ești suficient de bun. Societatea ne împinge adesea să credem că ar trebui să fim perfecți – dar este bine să fim critici, supărați și greșiți uneori. În loc să disprețuiești aceste emoții, încearcă să le îmbrățișezi și să accepți că uneori este în regulă să fii cum ești și asta înseamnă apriori suficient de bun.

Spune-ți ceva pozitiv. O modalitate excelentă de a-ți crește rapid stima de sine este să-ți spui ceva drăguț în fiecare zi. De exemplu, felicită-te pentru că ai spălat vasele sau recompensează-te cu un gând bun pentru că ai terminat sarcinile plictisitoare.

Distribuie articolul: