„Nu e cazul să ne forțăm neîntemeiat când e vorba despre cantitatea de apă consumată” – e de părere fermă nutriționista Victoria Ursu. Aceasta ne asigură că să bem apă cu paharele nu înseamnă neapărat hidratare. Organismul nostru singur își reglează nivelul hidric. Victoria Ursu ne recomandă de ce să ținem cont când reglăm volumul de apă consumat în raport cu hidratarea organismului.

Cum calculăm necesar zilnic de hidratare:

„Calculul este simplu, greutatea corporală se înmulțește cu 0,03 (altfel spus 30 ml apă la fiecare kg/corp)
(-20% scade pentru că sunt fructele și legumele).

Ex.: (60 kg * 0,03) – 20% = 1,44 l/apă

Împarte această cantitate la nr. mese și străduite s-o consumi înainte de orice masă cu 15-30 min.

Ex. 1,44 / 5 mese = 0,288 l/apă

Fă un obicei în a o servi încet, înainte de masă, fără a sta cu aplicația deranjantă sau deșteptătorul. Suplimentar vei consuma apă în situație de deshidratare (cum simți, la necesitate): efort fizic, sauna sau bronzat la soare, băuturi precum cafeaua, ceaiul, alcoolul, după masaj”, menționează nutriționista.

5 lucruri despre apă pe care posibil nu le știai:

„1. Apa nu se depozitează pe termen lung, ca şi grăsimea

Uităm sau nu ştim că în corpul uman nu există rezerve hidrice similare depozitelor de grăsime. Asta ar însemna că zilnic vom asigura hidratarea corectă (vom bea cu înghițituri mici) și suficientă pentru activitatea celulară şi acoperirea pierderilor de lichide. Altfel spus, e greșit să credem că vom bea doar de sete.

2. Foamea indusă de sete

Dacă ați luat masa relativ recent, foamea fiind totuşi prezentă – s-ar putea să vă fie sete de fapt. Cea mai simplă metodă de a vă convinge de e foame sau sete – serviţi un pahar cu apă proaspătă. Senzaţia de saţietate ar trebui să apară în scurt timp dacă motivul este deshidratarea.

3. Dureri, iritabilitate, ameţeli?

Mai întâi asiguraţi-vă de hidratarea suficientă, apoi măsuraţi-vă tensiunea, dați analize, mergeţi la tomografii, consumaţi ceaiuri relaxante. Am fost tulburată să aud constatarea şi rugămintea unui doctor neuropatolog în cadrul unei conferinţe de nutriţie din România: „Dragi nutriţionişti! Învăţaţi-i pe pacienţii voștri să se hidrateze! Fiecare a 2-a persoană cu acuze de migrene/dureri insuportabile de cap – bea doar 1-2 pahare de apă curată pe zi”.

Victoria Ursu, nutriționiștă. Foto: RED by RC

4. Orice reacție chimică din corpul uman se produce în prezența apei!

Să nu ne mai întrebăm de ce avem o piele îmbătrânită, coapse pline de celulită, de ce răcim atât de des, avem constipaţii (lista e lungă). Doar una din 3 femei de peste 20 de ani se gândește la hidratarea pielii, deși exact la această vârstă apare necesitatea unei hidratări permanente, sistemice, pentru a păstra tinerețea și vitalitatea epiteliului.

Corpul se detoxifiază în primul rând cu apă proaspătă (de această dată 50 ml de apă pentru fiecare kilogram/corp), apoi cu ceaiuri digestive şi detoxifiante. Procesul de detoxifiere în sine presupune curățarea organismului, care, precum știm, în mare parte e constituit din apă.

5. Pierderile de apă

Principalele căi de eliminare a apei din organism sunt prin rinichi, sub formă de urină și prin piele, sub formă de transpirație. Cantitatea de apă eliminate prin urină și piele depinde de mai mulți factori: aportul de apă, alimentația, activitatea fizică, temperatura de mediu și vestimentația.

Pierderile de apă înregistrate în condiții normale (fără zile cu temperaturi excesive, efort fizic performant etc.) însumează între 2 – 2,5 l/apă pe zi (adult). În funcție de pierderi se va majora aportul hidric”, mai spune Victoria Ursu, nutriționistă.

Vezi recomandările nutriționistei dacă vrei să te impui să bei mai multă apă.

Distribuie articolul: