Rozaceea este o afecțiune foarte frecvența, ce se caracterizează în principal prin apariția unor zone eritematoase localizate la nivelul fetei, alături de o serie de semne clinice generale ce includ: telangiectazii (dilatație a capilarelor), erupții papulopustuloase inflamatorii (asemănătoare acneei juvenile vulgare).

Afecțiune des întâlnită

Petele roșiatice tind să apară în special pe obraji, nas, frunte și mai puțin pe gât, torace, urechi sau scalp. Netratată, rozaceea tinde să evolueze și să se agraveze în timp. Boala are caracter ciclic: se acutizează pentru câteva săptămâni, apoi simptomele remit (fără să dispară complet, însă), după care procesul se reia. Se estimează că peste 40 de milioane de persoane suferă de această afecțiune în întreagă lume. Femeile par a fi afectate mult mai frecvent comparativ cu bărbații (rată este de 3:1), iar maximul incidenței este între 30-60 de ani.

Cauzele rozaceei

Cauza exactă a rozaceei nu a fost determinată, dar există mai multe teorii. Expunerea la soare poate fi unul dintre factori, aceasta putând precipita episoadele acute de înroșire a fetei.

Un alt posibil motiv sunt acarienii de piele, Demodex dolliculorum și Demodex brevis. Aceste mici insecte (0,4 mm) trăiesc de obicei la baza foliculilor de par. Ei se află de multe ori pe fața persoanelor cu rozacee și se crede că aceștia inițiază reacția inflamatorie (inflamația dilată vasele de sânge și contribuie la roșeața, putând dauna și vaselor de sânge, determinând dilatarea lor permanentă).

Infecțiile cu bacteriile comune, Helicobacter pylori, de asemenea pot fi considerate o cauza a rozaceei. În plus, există anumite defecte genetice în sistemul vascular al pielii, ce cauzează dilatarea permanentă a vaselor.

Simptomele rozaceei

Semnele și simptomele rozaceei nu sunt periculoase, dar pot fi incomode și destul de inestetice. Deși nu există un tratament pentru rozacee, boală poate fi gestionată. Medicația și terapia prin laser pot fi folosite pentru a controla roșeața și pentru a trata pielea vătămată, vasele sanguine umflate și modificările de culoare.

Este însă preferabil să prevenim dezvoltarea rozaceei. Anumiți factori – lumina soarelui, stresul, căldură pot declanșa boala. Chiar și alimentele pe care le consumăm pot influență evoluția rozaceei.

Alimente de evitat

Ce alimente sunt considerate cauze ale rozaceei? Lista este lungă, și, în mod evident, există variații individuale: doze mari de vitamina B6 și B12, ciocolată, roșiile, băuturile calde, cârnații picanți, piperul roșu, piperul negru, oțetul, boiaua de ardei, piperul alb, usturoiul, vinul, lichiorul tare, berea, brânza, iaurtul, smântâna, laptele, citricele, vinetele, fructele de avocado, spanacul, stafidele, smochinele, bananele și carnea marinată.

SURSA

Distribuie articolul: