Noiembrie este considerată luna de conștientizare și prevenire a diabetului zaharat. Farmacia Familiei se gândește la pacienții care suferă de glicemie înaltă și vine cu recomandări nutriționale care se ascund de fapt în detalii. Acestea vin de la Dr. nutriționist Sergiu Munteanu.

Ce trebuie să mâncăm dacă avem diabet zaharat:

  1. Atenție la produsele care conțin glucide

„În primul rând atragem atenția la produsele care conțin glucide sau carbohidrați rapizi, adică cele cu indicele glicemic mare. Ele sunt foarte periculoase deoarece cresc rapid nivelul glicemic al sângelui și în organismul omului pornesc rapid schimbările hormonale”, spune Sergiu Munteanu, nutriționist.

2. Atenție la produsele care conțin crom 

3. Controlați cantitatea de proteine în raport cu greutatea corporală

„Unele suplimente care conțin acest piculinat de crom normalizează nivelul de glucoză în sânge, mai exact el nu permite schimbări bruște LE NIVELULUI DE sânge. Ele sunt binevenite mai ales în Diabet zaharat de tip 2. Trei – atragem atenția la proteine, ele nu influențează nivelul de glucoză în sânge, însă sunt esențiale la gramaj.”

4. Consumați grăsimi sănătoase, în special Omega 3

„Grăsimile nesănătoase, precum uleiul de palmier sau de cocos pot stimula complicațiile în diabetul zaharat. E bine să consumăm grăsimile sănătoase, cu omega trei. Sursele de omega 3 sunt uleiurile vegetale nerafinate, peștele care crește la libertate, și ca sursă sigură mai este uleiul de alge sau uleiul de crin”, mai adaugă Sergiu Munteanu, Dr. nutriționist.

5. Evitați lactatele de orice tip în a doua parte a zilei sau seara înainte de somn

„Sunt unele produse care nu conțin carbohidrați sau glucide, dar influențează la nivelul de insulină în sânge, adică au nivelul foarte ridicat: lactatele, iaurturile, chefirul și brânzeturile. Evitați să le consumați în a doua parte a zilei sau înainte de somn, deoarece ele vor influența pe termen lung rezistența periferică la insulină”, mai spune specialistul.

6. Unele alimente își schimbă indicele glicemic în dependență de forma în care sunt consumate

„Atrageți atenția la forma în care consumați unele alimente. Un exemplu clasic este morcovul – consumat proaspăt el are indicele glicemic 20, iar fiert va avea indicele glicemic până la 70-80, mai explică Sergiu Munteanu, nutriționist.

Farmacia Familiei reiterează îndemnul pentru cetățeni: „Împreună Putem Preveni Diabetul”.

P