Toată cartea e o repetare interminabilă a unei singure reguli, regula de 5 secunde. Nu e bazată pe cercetări științifice, autoarea folosește un limbaj simplu, poate chiar simplist. Și totuși toate exemplele pe care le găsim în carte sunt în stare să convingă că e o tehnică care chiar funcționează. Pe de altă parte, o analiză superficială a acestei reguli mă face să constat că are un substrat cât se poate de bun, îndeamnă la acțiune promptă, și astfel, la ieșirea din mrejele gândurilor care ne conduc de cele mai dese ori pe piste greșite, adică la procrastinare, îndoială, temeri.

Nu există un „moment potrivit” ca să-ți îmbunătățești viața.

În clipa în care te vei mișca, îți vei descoperi forța. Așa poți să-l aduci la masă pe adevăratul tu – împingându-l pe actualul tu să iasă din mintea ta pentru a ajunge la lumea reală.

După ce că viața e și-așa grea, noi o facem și mai grea când dăm ascultare temerilor, când ne convingem să așteptăm și când ne abținem să facem ceva la muncă, acasă și în relații. Iată de ce evităm provocările – ca să ne protejăm orgoliul, chiar dacă asta înseamnă să eliminăm posibilitatea de a obține ceea ce dorim.

Diferența dintre oamenii care-și transformă visurile în realitate și cei care nu fac asta stă într-un singur lucru: curajul de a începe și disciplina de a persevera. Regula este revoluționară pentru că 5-4-3-2-1 te forțează să ieși din lumea gândurilor pentru a începe și apoi 5-4-3-2-1 te va ajuta să perseverezi.

Cu toții ne temem atât de mult de incertitudine, încât vrem o garanție înainte măcar de a încerca. Ca să iei parte la orice joc, trebuie să începi. Ca să câștigi, va trebui să perseverezi. Dacă vrei să-ți transformi visurile în realitate, pregătește-te pentru un joc prelungit.

Nu te lupți cu capacitatea de a respecta o dietă, de a executa un plan de afaceri, de a repara o căsnicie în dificultate și de a-ți reface viața, de a-ți atinge obiectivele de vânzări sau de a învinge în confruntarea cu un șef rău – te lupți cu sentimentele tale cu privire la a face acele lucruri.

Nu poți controla ceea ce simți. Dar întotdeauna poți să alegi cum să acționezi.

Viața înseamnă alegerile pe care le facem. Dacă ai drept obiectiv să fii sănătos, ceea ce trebuie să faci este să-ți alegi un plan pe care să-l aplici, orice plan e bun – după care 5-4-3-2-1 START. Singurul lucru pe care-l ai de făcut după aceea este să alegi în fiecare zi SĂ FACI, chiar dacă n-ai chef deloc, dar deloc.

Primele 2-3 ore ale zilei sunt orele cele mai importante în care creierul se poate concentra asupra sarcinilor sau obiectivelor care fac ca viața ta personală sau profesională să progreseze. Este o prostie să-ți umpli acest timp cu lucruri lipsite de importanță.

Gândurile negre din momentele de fericire (cum ar fi să nu poți să-ți îmbrățișezi cu drag copilul fără să-ți faci griji că i s-ar putea întâmpla ceva rău) este un fenomen incredibil de răspândit. De ce ne este atât de greu să ne bucurăm? „Pentru că încercăm să fim mai iuți decât vulnerabilitatea”, spune dr. Brown.

Când vocea ta interioară devine „dușman” este important să „pui capăt îngrijorărilor” și să înțelegi că în cele 5 secunde poți să-ți recapeți controlul.

Apoi pune-ți două întrebări simple: „Pentru ce sunt recunoscător în clipa asta? Ce vreau să-mi amintesc?” Când îți pui aceste întrebări simple, îți influențezi chimia cerebrală.

„Nimic” în viață nu e perfect. Absolut nimic. Dar poți să folosești 5-4-3-2-1 ca să domolești murmurul mintal și să înveți să apreciezi toate ocaziile mărunte.

Când faci lucrurile care te sperie, de fapt, devii mai încrezător în tine.

Dacă ai curajul să întreprinzi o acțiune, încrederea va veni și ea. De fiecare dată când te impulsionezi să vorbești deși ești agitat, când acționezi deși ți-e frică sau când te duci la sală deși n-ai chef, îți dai seama că dobândești mai multă încredere de sine.

Nu te mai concentra pe lucrurile mari. Folosește 5-4-3-2-1 START în lucrurile cele mai mici și vei vedea că, de fapt, aceste momente nu sunt chiar așa de mici. Acțiunile curajoase cotidiene de a te ridica din pat, de a lua decizii grele, de a fi capabil să spui nu, de a dărui înapoi de câte ori ai ocazia și de a te concentra asupra priorităților creează un efect în lanț care-ți schimbă viața. Sunt pași mici, dar răsplata constă în ceea ce cauți: încrederea în sine, control și un sentiment care te face să te simți al naibii de bine.

Tăcerea e întotdeauna o problemă. Să decizi să nu spui ceea ce simți creează ceea ce cercetătorii numesc o „distanță cognitivă” între ceea ce crezi cu adevărat (în inima ta) și ceea ce faci la un moment dat. Tăcerea creează distanțe. Adevărul creează o legătură reală. Nu lăsa nespus nimic important. 5-4-3-2-1 și spune-o!

Da, poți muta munții din loc

Orice s-ar întâmpla în acest moment, asta e. Asta e viața ta. Și n-are să înceapă din nou. Nu poți schimba trecutul, dar în cinci secunde îți poți schimba viitorul.

Asta e puterea curajului de fiecare zi. Când inima îți vorbește, onoreaz-o, 5-4-3-2-1 și mișcă-te. Un moment de curaj îți poate schimba ziua. O zi îți poate schimba viața. Și viața ta poate schimba lumea.

Regula de 5 secunde: În clipa în care un instinct de a acționa pentru realizarea unui scop, trebuie să folosești 5-4-3-2-1 și să te miști fizic, altfel, creierul te va opri.

Autor: Anișoara Melnic