Ce este, de fapt, iubirea? Cum ajungem să transferăm emoțiile trăite odată în relațiile pe care le construim/trăim în prezent? De ce ne influențează ce am văzut și învățat în copilărie, viața de cuplu? Aurelia Balan ne îndeamnă să nu repetăm trecutul deoarece fiecare dintre noi, poate și merită mai mult de atât.

Ceea ce caută (inconștient) oamenii în relațiile de cuplu nu este neapărat iubirea, ci familiaritatea – adică să își găsească parteneri care să îi determine să trăiască aceleași emoții cu care sunt obișnuiți. Mintea mult mai ușor recunoaște și reacționează la ceea ce a mai întâlnit. Neavând capacitatea de a face delimitări clare între „ce e bine și ce e rău”, acceptă ceea ce-i este cunoscut.

Dacă o persoană este obișnuită cu abuzul fizic (sau chiar psihic), dacă a trecut prin umilințe sau lipsa de respect în copilărie, dacă nu s-a simțit valoroasă, apreciată sau dacă a fost controlată și condiționată de părinți – până la anularea personalității proprii, va avea tendința să caute un partener care îi va oferi aceleași trăiri deoarece, în mintea sa, ele sunt asociate cu „iubirea”.

Bazele sănătății psihice, emoționale și relaționale sunt fundamentate în copilărie, iar atunci când un om va ajunge adult va avea tendința să caute familiaritatea – indiferent de cât de distructivă este ea.

Un om care a avut parte în copilărie de o educație sănătoasă și a reușit să-și dezvolte o personalitate puternică și armonioasă, nu va accepta niciodată un partener care să îl facă să se simtă altfel decât este obișnuit și, din păcate, reciprocă este perfect valabilă.

O persoană care este obișnuită cu compromisurile, cu umilință, cu lipsa de respect, cu controlul sau cu abuzurile de orice fel, va considera că ele reprezintă „normalitatea”, iar dacă a avut parte de acestea din partea părinților, le va confunda cu „iubirea”.

Dacă știi că nu ai avut o copilărie care să te fi ajutat să devii un adult echilibrat, matur și sănătos din punct de vedere emoțional, caută, înainte să intri într-o relație, să-ți rezolvi aspectele disfuncționale ale personalității tale și astfel să ai șansa de a intra intr-o relație sănătoasă și armonioasă.

Nu repeta inconștient trecutul, poți și meriți mult mai mult de atât!

Sursa: Aurelia Balan

Foto: Pexels.com

Citește și: „Un om împăcat nu simte nevoie să-i atace gratuit pe alții”. Aurelia Balan, despre agresivitate și comentarii urâte din viață și online