Svetlana Condrea: contabilă de profesie, nu a visat să i se ducă faima pentru broderie, însă atunci când a descoperit IA, a devenit și promotoarea portului de ie sau a cămășii tradiționale românești. Creațiile sale au ajuns chiar și în Statele Unite ale Americii sau Canada, iar mândria portului realizărilor sale o înaripează și pentru alte semne tradiționale cusute.

De ceva timp, produsul autohton începe a fi înțeles în esența sa, iubit și respectat la el acasă. Cu această ocazie, femeia modernă, asemeni înaintașelor sale, care erau moderne și ele la vremea lor, a început iar să coase – respectând simbolistica, dar și inovând cu rost, respect și bună rânduială. În acest gând, Svetlana Condrea a pus mâna pe ac și reconstruiește zestrea în spiritualitatea sa contemporană. Cu mult înainte de colecția de ii, ea nici nu visa că ar putea avea talentul de a le putea croi.

„De mică îmi plăcea să împletesc fulare, dar la portul național nici nu mă gândeam”.

 

Pentru Svetlana arta croitului și a ornamentului a evoluat odată cu trecerea timpului. Când era la facultate făcea parte dintr-un ansamblu, care impunea portul național. Atunci purta ia ca pe ceva obișnuit – nu s-a gândit că această ocupație o poate transforma într-un hobby adevărat. Acum însă, după ce știe că poate foarte bine să mânuiască acul, Svetlana și-a deschis propriul atelier, numit „Altița”. Atelierul ei promovează portul pur tradițional, chiar dacă tendința iilor a scos la iveală o mulțime de artizani sau comercianți care se folosesc de el și au dat drumul în piață unor adevărate „mutații genetice”. Artizana naostră crede că acestea îmbolnăvesc și compromit aproape iremediabil noțiunea de IE națională.

Prima creaţie a Svetlanei este o ie de care se mândrește mult. Deși, spune ea, nu e nici pe departe la standardul unei ii autentice. A fost  reprodusă de alte meșterite, dar și solicitată ca model de multe cliente ale atelierului ei.

„Această #IE nu este o ie autentică, însă pentru mine e cea mai valoroasă din garderoba mea, cu toate greșelile ei și neîndemânarea cu care a fost lucrată. De la ea a început totul și datorită ei a luat naștere Atelierul Altița”, spune Svetlana despre prima sa experiență.

Pentru Svetlana ia reprezintă mult mai mult decât un obiect vestimentar reinventat de designerii autohtoni – ea rămâne un simbol, o poveste, o carte de istorie. Ia este, în fapt, o cămaşă tradiţională de sărbătoare, confecţionată din pânză albă, bumbac, in şi împodobită cu broderii la mâneci şi la gât. Fondatoarea atelierului „Altița”, de cele mai dese ori prelucrează mânecile, încreţindu-le atât la umeri, cât şi la gât. Tehnica decorării iei este propria sa imaginație, uneori se inspiră din diferite scheme de broderie, fapt care a conservat tradiţia şi gustul de la o generaţie la alta.

Contabilă de profesie, ea reușește foarte bine să combine utilul cu plăcutul. Este plină de imaginație, creativitate și spor. În atelierul său, Svetlana coase ii și pentru copii.  Decizia de a confecționa și pentru micuți a apărut în momentul în care a fost prezentă la un festival cu tematica respectivă şi, având nevoie să procure o ie pentru o fetiţă, nu a găsit asortiment.

Fiecare ornament pentru ie îl alege și îl verifică cu atenţie, iar locurile fiecărei broderii le stabilește cu stricteţe, pentru ca în final să-i reușească „opera cea mai importantă”, operă a numeroase generaţii de femei. Ea consideră că în conceperea iei, modovencele au investit o parte din spiritul perfecţionist feminin, aspiraţiile lor spre frumuseţe, bunătate, fericire și dragoste.

 

„Procesul de confecţionare a unei ii este destul de migălos, la o ie pentru copilaş se lucrează în jur de 2 – 3 săptămâni, iar la una pentru maturi până la 6 săptămani, în funcție de volumul broderiei aplicate pe pânza iei”, mai adaugă aceasta.

Tânăra este responsabilă nu doar de broderia iei, dar și de tot lucrul asupra acesteia. Materialele, broderia realizată din ornamentale ce caută echilibrul perfect – toate sunt, de fapt, pentru ea, nu doar nişte simboluri vizuale, Ele au o mare încărcătură de valoare culturală. Începând de la croi, ornament, prelucrarea mărginii, până la unitul prin cheiță – totul e făcut cu mânuța ei.

Odată ce a avut solicitări și în afara țării, capodopera sa manuală a fascinat chiar și pe cei de peste ocean.

„Lucrările meşterite în cadrul Atelierului „Altiţa” călătoresc în ţări precum Spania, Franţa, Italia, Rusia, Elveţia, Anglia, SUA, Canada – aceste hăinuţe le reprezintă originea moldovenilor şi le menţine legătura cu neamul”, spune ea.

 

Svetlana abordează niște culori interesante și care-i împodobesc perfect broderia. Iile croite de ea au culori naturale, inspirate din natură: brun, cafeniu, verde închis și, de cele mai dese ori, roșu.

 

Fondatoarea atelierului spune că nu există concurs sau eveniment național de ii la care să nu fi participat. La toate i-au fost apreciată munca și oamenii din jur îi admiră lucrările. Și-ar dori să-și mărească colecția de ii, însă toate materialele necesare au nevoie de investiții mari.

„Drumul iei nu se oprește aici. Acest port inspiră și va inspira pe mulți creatori de modă”, mai adaugă Svetlana.

Foto: Arhivă personală, Altița, Măiestria