În mâinile Mariei Birca, o tânără mămică din orașul Orhei,  lutul polimeric capătă forme de păpuşi, care-şi găsesc locul pe cele mai deosebite căni personalizate. Îi place foarte mult îndeletnicirea pe care o practică de aproape două luni, iar tehnicile de lucru le-a învățat de una singură. A reușit în timp scurt să deprindă toate tainele acestei ocupații, iar în fiecare lucrare depune o parte din sufletul ei.

„Nu am studiat şi nici tangență din copilărie nu era. Am încercat spontan. Soțul venise din Franța şi a adus „plastilină” pentru fetița noastră. Ştiam din auzite, că se modelează şi se coace în urma căruia se plastifică figurinele. Peste o lună, fetița a propus să îi fac o păpuşică pe cănuţă. Şi de aici s-a început povestea. Am făcut lucrarea şi deoarece trăim în era tehnologiei am dorit să mă împărtăşesc pe rețelele de socializare cu reuşita mea. La scurt timp am avut prima comandă, apoi a doua şi tot aşa”, a spus meșterița handmade

Datorită iscusinței, păpușile prind viață, iar sculpturile umane pe care le creează, emană diferite emoții și stări.

La moment modelez doar păpuşele personalizate şi imitația potențialului client, în funcție de dorință poate fi: mama+copil, cuplu, mamă-fiică etc. Această muncă fără talent nu cred că este realizabilă. La prima lucrare mi-a luat aproape 6 ore, apoi după ce s-a mai dat mâna, mă isprăvesc în 2 ore. Dar totul depinde de complexitatea decorului. Pe lângă handmade, sunt studentă la ciclul 2 studii universitare, ceea ce la fel îmi aduce multă satisfacție. Sunt o mamă a unei fetițe de 7 ani și mă dedic în totalitate familiei”, a mai spus Maria Birca.

„Mă regăsesc foarte mult în ceea ce fac, de parcă aș fi modelat toată viața“

„Pentru că sunt abia la început de drum încă nu am întâlnit o lucrare complicată pe care nu aş fi putut să o realizez. Marea majoritate din clienți mă lasă pe mine să experimentez. Noi discutăm doar nuanțele părului, vestimentația în cazul mămicilor care au prințese şi au o anumită culoare preferată, ne conducem după hobby-uri şi preferinţe (cineva iubeşte lectura, altcineva stilul, fotbal, dulciuri etc)”, povestește meșterița handmade

 Modelatul necesită răbdare, timp şi muncă

„Aici nu te poți grăbi deoarece fiecare detaliu contează. Răbdarea? Nici eu singură, nu ştiu de unde atâta, de genul meu sunt o persoană cu temperamentul sangvinic, îmi place adrenalina, spontaneitatea şi sunt foc. Dar aici, sunt cu totul altfel, o nouă eu, am o lumea cu totul diferită când mă apuc de lucru şi probabil, răbdarea vine odată cu plăcerea acestui proces. Dar, cel mai interesant este finalul lucrărilor.

Atunci îți dai seama că într-adevăr se merită totul şi timpul acordat, munca şi răbdarea. Cel mai vulnerabil moment este atunci când lucrarea ajunge pe mâna clientului şi feedback-ul acestuia poți să-l citeşti din priviri înainte de a verbaliza. Cu siguranță atunci împlinirea şi menirea acestui proces minuțios, îl înţelegi că este atins”, a mai adăugat Maria Birca.

Și-a improvizat un mic atelier acasă, unde dă viață lutului polimeric. Pe lângă plăcere și relaxare, această pasiune îi mai aduce și un venit suplimentar.

Dacă aș descrie în trei cuvinte ceea ce fac atunci ar fi: plăcere, satisfacție, dedicație – în fiecare lucrare mă implic aparte. Nu în ultimul rând mândrie, căci când vezi că o bucată de materie primă capătă viaţă, eşti mândru de tine şi de creaţia ta”, a mai spus meșterița handmade.

Distribuie articolul: