Are doar 18 ani și o colecție impresionantă de lucrări handmade. Mihaela Racila creează figurine și decorațiuni din argilă polimerică pe diverse obiecte (căni, lingurițe, brelocuri). Și-a improvizat un mic atelier acasă, unde dă viață lutului, iar pe lângă plăcere, această pasiune îi mai aduce și câștig. 

„Handmade- vis, idee, scop, realizare. În privința studiilor în domeniul artei, am frecventat 4 ani școala de pictură. Talentul de a modela diferite figurine minuscule l-am descoperit la vârsta de 10 ani. Și acum îmi amintesc primele statuete realizate din plastilină cărora le cream căsuțe și tot necesarul pentru confortul lor. Majoritatea care vedeau lucrările mele erau uimiți de iscusința de a realiza figurinele atât de realistic.

Nu conștientizam pe atunci cât de uluitor arăta arta creată de mine. După o pauză de câțiva ani am decis să revin la pasiunea mea de a modela, nefăcând careva studii, decât informarea proprie despre materiale, realizarea obiectelor, prin diferite tehnici, cu ajutorul unor mici unelte”, a spus Mihaela.

În spatele lucrărilor, se ascund zeci de ore de lucru, iar toate aceste detalii, atât de atent formate, sunt de fapt rezultatul a câtorva ani de exercițiu. Secretul nu stă în materia folosită, aceasta fiind doar un suport, mărturisește tânăra. Atenția, răbdarea și pasiunea pusă în tot procesul de creație sunt, de fapt, ingrediente care fac dintr-o simplă figurină, o creație cu adevărat unică.

„Procesul constă în încălzirea manuală a argilei, sculptarea formei dorite apoi depozitarea figurinei în cuptor pentru a se întări. Și până la final obținem o sculptură rezistentă. Pe lângă această pasiune, am descoperit și entuziasmul de a desena, apoi am decis să trec de la file la textile, adăugând viață piesei vestimentare, un accent în garderoba fiecăruia. Un lucru inedit”, povestește tânăra.

Argila polimerică capătă formă și viață fiind lipită așa cum îi dictează imaginația. Chiar dacă a creat deja zeci de lucrări, niciodată nu îi va sculpta ceva identic. De cele mai multe ori, tânăra intervine și în personalizarea decorațiunilor, pentru a obține un rezultat cât mai apropiat de realitate.

„Sunt elevă L.T.P.A. ,,Elena Alistar”, cl. XII, profilul real. Ador sportul deoarece este sursa vitală de energie. Nu pot spune că am o lucrare pe care o pot considera complicată. Fiecare creație îmi este în măsura puterilor. Când faci un lucru cu plăcere și dedicație restul sunt doar “verzi și uscate”. Complexitatea dispare, exiști doar tu și creativitatea. Pentru modelare folosesc argila polimerică și diferite ustensile care mă ajută să creez diferite forme și relief. Pentru desen folosesc creion simplu, planșă și desigur culori speciale pentru textile”, mărturisește Mihaela

„Inspirația mea vine din nimic și tot”

„Flora, fauna, factorul uman – influența imensă asupra creativității mele și inspirației. Nu sunt o persoană răbdătoare, dar începând o astfel de lucrare a fost o adevărată provocare pentru mine și voința mea. Voința este mai puternică decât nerăbdarea. O pată de culoare, un desen amuzant, un joc de culori, astfel încât tot ce este banal se transformă în ceva original și plin de personalitate”, a mai spus meșterița handmade.

Pe viitor dorește să facă lucrări din ce în ce mai frumoase și unice, spune cu entuziasm tânăra. Pentru că nu este bucurie mai mare decât să vadă că oamenii apreciază munca care se ascunde în fiecare bucată de argilă lipită și conturată pe diverse figurine.