În vremurile pe care le trăim este din ce în ce mai greu să ai un somn uşor. Explicaţia este simplă: care este primul lucru pe care îl sacrifici când ai foarte multe de făcut? Somnul, nu-i aşa? Dacă răspunsul este da, e momentul să te trezeşti la realitate! Făcând acest lucru nu numai că îţi va fi şi mai greu să ai un somn uşor, dar îţi sabotezi şi performanţele din ziua următoare şi, pe termen lung, îţi vei distruge sănătatea. Somnul este la fel de important pentru sănătatea ta precum menţinerea unei alimentaţii echilibrate.

Iată principalele motive ce te pot lăsa fără un somn uşor şi câteva sfaturi cum să treci peste ele.

Gândești prea mult

Motivul pentru care anumite gânduri nu atât de important te macină noaptea și păr să te țină treaz este că nu poți să te concentrezi așa bine precum atunci când ești complet treaz. Educă-ți mintea să se comporte diferit atunci când încerci să adormi . Ai mai puțin control asupra gândurilor tale deoarece ești într-o stare de adormire, deși crezi că ești treaz. Ridica-te și plimbă-te puțin că să alungi gândurile și să te liniștești. Nu e bine să începi să asociezi patul cu momentele de anxietate.

Exagerezi cu nopțile nedormite în weekenduri

Nopti nedormite urmate de somn până la amiază îți dau peste cap ceasul biologic. Nu te scuză că e weekend și astfel programul de somn trebuie să fie diferit. Chiar dacă stai mult treaz și te culci târziu, încearcă să păstrezi aceeași oră de trezire. Dacă ești prea obosit în timpul zilei poți să tragi un pui de somn scurt pentru a nu îți amâna prea mult somnul de noapte.

Când partenerul sforăie

Sforăitul poate atinge până la 90 de decibeli, adică la fel de tare că zgomotul de la un blender. Chiar dacă reușești să adormi, sforăitul îți va întrerupe mereu somnul REM – cea mai odihnitoare etapă. Roagă-ți partenerul să doarmă pe o parte și nu pe spate. Dacă nu reușește, apelați la alte metode existențe pentru a remedia sforăitul – perne speciale, plasturi sau un control la ORL-ist.

Schimbările hormonale

Nivelurile fluctuante de estrogen și progesteron de dinainte de menstruație sau menopauză pot să îți modifice somnul. Fă o baie caldă înainte de culcare și ia un calmant pentru că durerile pre-menstruale să nu te trezească din somn. Pentru a calmă efectele menopauzei sau a nu le înrăutăți, renunță la cafea și alcool cu 3 ore înainte de culcare, fă mișcare cel puțin 20-30 de minute pe zi.

E prea mare dezordinea în dormitorul tău

Ții un teac de hârtii pe noptieră, pe birou și chiar pe jos. Un mediu de odihnă dezordonat arată că aceeași dezordine este și în mintea ta. Stresul și grijile sunt principalul motiv al problemelor de somn pe termen scurt. Pune-ți toate hârtiile și muncă neterminata într-un coș și strânge tot ce nu e la locul lui. Când vei elimină tot ce nu e legat de somn din dormitorul tău, vei asocia, în sfârșit, dormitorul cu somnul ușor și cu odihnă și nu cu stresul și sarcinile neterminate.

Dormitorul e prea luminos sau prea zgomotos

Luminitele de la ceasuri, stâlpi de iluminat etc. îți țin mintea trează. Creierul interpretează semnalele luminoase că pe un motiv de a fi treaz. Închide ușă dacă pe hol este lumina și trage jaluzelele dacă lumina de pe stradă îți bate în casă. În cazul zgomotelor, dacă izolarea fonica nu rezolvă situația, încearcă dopurile de urechi.

Acarienii îți macină somnul

Dacă împarți patul cu mii de acarieni și alergeni, somnul tău va avea de suferit. Pentru a fi cât mai puțin în contact cu vietățile microscopice, ai grijă să aerisești des cameră, să ștergi praful, să dai cu asipratorul și chiar să îți aerisești plapumă. De asemenea, salteaua trebuie schimbată cel puțin o dată la 10 ani.

Sursa: Sfatulparintilor.ro

Distribuie articolul: