Epidemia de coronavirus nu-i sperie pe moldoveni. Aglomerație a fost luni, 31 august, la piața angro de flori de la Calea Basarabiei din capitală. Chiar dacă în acest an sunetul de clopoțel nu a răsunat în școlile din țară la fel ca în fiecare an, zeci de părinți și copii s-au îmbulzit ca să cumpere buchete pentru prima zi de școală. Comercianții au venit cu oferte pentru toate gusturile şi buzunarele, iar unii au pregătit și compoziții florale speciale. De partea cealaltă, însă unii cumpărători au spus că prețurile au fost majorate, comparativ cu anul precedent, notează Agora. 

„- Pentru cine ați cumpărat aceste flori frumoase? – Pentru profesorii copiilor mei”, a spus un bărbat.

„Mă duc ca mămică să felicit, fiindcă clasele a patra vor face lecții online și nu vin la careu”,  a menționat o femeie.

Au fost însă printre cei care au venit să cumpere flori și pentru alte ocazii.

„Noi cumpărăm pentru altceva. Eu sunt fericită că oamenii aleg flori. Aceasta este o agitație plăcută, pentru că de flori au nevoie toți. Anume asta îți creează o dispoziție bună și îi dăruiește o speranță că totul o să fie bine”, este de părere o tânără.

„Am cumpărat pentru casă, pentru gospodărie, pentru soție. Au fost la preț interesant de asta și le-am luat”, ne-a spus un bărbat.

Mai puțini cumpărători s-au arătat încântați de prețurile la flori. Aceștia s-au împărțit în două categorii. Unii au spus că costul acestora este mai micșorat, pe când alții au observat că comercianții au cam ridicat prețurile în acest an.

„Îmi pare mult mai mic. 100 de lei floare, în comparație cu 150- 200 de lei”, a precizat un bărbat.

„Un pic mai mare decât anul trecut. La coșuri e mult mai scump”, este de părere o femeie.

„Sunt cam ridicate prețurile. Eu de fapt nu știu care a fost prețul anul trecut, dar noi am întrebat și ne-am spus că cel mai ieftin este deocamdată 120 de lei, orhideea”, spune o tânără.

Comercianții spun că numărul cumpărătorilor a scăzut, în ultima perioadă. Aceștia menționează că pandemia de coronavirus i-a afectat foarte mult, motiv pentru care și marfă mai puțină au adus..

„Anul trecut erau mulți, iar anul acesta… Eu anul acesta am aruncat atâtea flori. Toată am încălzit-o iarna și am aruncat-o. Nici căldura nu am putut să o răscumpăr. Foarte mult s-a aruncat, dar ce să-i facem? Așa a fost să fie”, ne-a spus dezamăgit un vânzător.

„Diferența e mare, cumpărători sunt puțini, lumea nu are bani, sunt epuizați și noi la fel. Anul acesta, în general, lumea a pus mai puțină floare, comparativ cu anii precedenți”, a punctat o femeie.

Amintim că, în urma deciziei Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică din 21 august, școlile și grădinițele din țară își reiau activitatea din 1 septembrie. Iar învățământul universitar va fi reluat ulterior, treptat.

Astfel, instituțiile educaționale urmează să fie dotate cu dezinfectanți și echipamente de protecție pentru ce statul va aloca suplimentar 31 de milioane de lei. Alte 105 milioane de lei vor fi alocate pentru remunerarea cadrelor didactice, care vor desfășura ore suplimentare.