Potențialul turistic al țării noastre este enorm. Rămâne doar să-l cunoaștem, să-l vizităm și deja să apreciem. Azi, vă prezentăm top obiective turistice din raionul Ocnița. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova.

Astfel, prin valea rîului Chisărău, în preajma satului Naslavcea, găsim Rezervaţia Peisajeră „La 33 de Vaduri”. Este o arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de peste 250 ha, la sud de satul Naslavcea. Are o suprafață de 184 ha. Obiectul este administrat de două organizații: Gospodăria Silvică de Stat Edineț (168 ha) și Întreprinderea Agricolă „Vatutin” (16 ha). Este cea mai nordică rezervație peisagistică din republică.

Conform site-ului Resurse Educaționale, rezervația reprezintă un micro-complex de diverse monumente naturale și arheologice cu deosebite calități peisagistice situate în fragmentul de povârniș înconjurat de afluenții râulețului Chisărău — Bîrnova și Gîrbova. Canionul înconjoară satul din partea sudică. Se întâlnesc depuneri cretacice, tortonice și sarmatice. De exemplu, la nord de Naslavcea se află aflorimente de cremene de diferite nuanțe, de la roz până la negru, care reprezintă un monument natural geologic — aflorimentul de cremene compactă de lângă satul Naslavcea. Albia Chisărăului pe alocuri este întretăiată de vaduri, de aici provenind și denumirea rezervației. În trecut, la numeroasele vaduri funcționau mori de apă.

 

Satul Naslavcea din raionul Ocnița

Satul Naslavcea  din raionul Ocnița, Republica Moldova, cel mai nordic punct al țării, a fost gazda primitoare a celor, care au nobila menire – de a aduce în sufletele oamenilor frumusețea și farmecul tezaurului literar, dar care încă nu au avut prilejul să admire frumusețile pitorești ale acestor locuri minunate  și obiectivele turistice memorabile, care le-au lăsat cele mai plăcute impresii.

Colegii de la Nord News au făcut un reportaj despre păstrăvăria din localitate.

Echipa Călătorii cu gust, de asemenea, au mers în vizită la păstrăvăria din Naslavcea.

În centrul satului Naslavcea se află un monument dedicat răscoalei de la Hotin din anul 1919 atunci când bande înarmate bolșevice venite de peste Nistru au atacat armata română încercând să ocupe nordul Basarabiei și să-l alipească Ucrainei.

Într-una dintre peșterile satului, un portret al lui Taras Șevcenko a fost sculptat pe o piatră în perioada sovietică.

În orașul Ocniţa puteți vizita monumente de arhitectură, impotranţa naţională: Biserica Sfîntului Gheorghe, 1930, Gara feroviară, 1903, dar și monumente de istorie: „Locomotiva”, 1951, Aleea Personalităţilor marcante a raionului Ocniţa, 2007, Monumentul ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan, 2011.
Bustul şi Camera-Muzeu „Emil Loteanu” Satul Clocuşna — baştina regizorului de film, scenaristului, actorului, poetului, pedagogului personalităţii artistice de talie mondială, Emil Loteanu. În anul 2006, la data jubiliară de 70 ani de la naşterea a fost inaugurată Camera-Muzeu „Emil Loteanu” în clădirea liceului teoretic. Anual, la 6 noiembrie- data naşterii regizorului se desfăşoară Festivalul de Creaţie „Galbenă Gutuie” cu participarea elevilor , colectivelor de amatori. Patrimoniul muzeal constituie 238 exponate, care au fost donaţi din partea Uniunilor Scriitorilor, Cineaştilor, fratelui din Romînia, fiului din Moscova. Bustul lui Emil Loteanu s. Clocuşna a fost inaugurat la data de 6 noiembrie 2010- data naşterii regizorului, personalităţii de talie mondială.

Casa – muzeu Constantin Stamati

Aflați mai multe despre viața scriitorului, despre festivalul care se organizează anual aici, dar și despre istoria localității Ocnița. Conacul lui Constantin Stamati este un monument de arhitectură de importanță națională din satul Ocnița, raionul Ocnița (Republica Moldova), construit mijlocul secolului al XIX-lea

Conacul a aparținut lui Constantin Stamati, care spre sfârșitul vieții, sa „retras” la domeniul respectiv, unde în 1869 se stinge din viață.

Cu statut de casă-muzeu a fost inaugurat în anul 1988. A fost restaurat între anii 2006 și 2007, în acest scop fiind alocate din bugetul de stat mijloace publice în sumă de 2,2 mln. lei. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în urma verificărilor la fața locului, s-a constatat că încăperile muzeului se aflau într-o stare deplorabilă, ceea ce comporta riscul păstrării neconforme a bunurilor muzeale.

Complexul muzeal include: conacul-muzeu, bustul și un tei vechi. Muzeul are 350 de articole, inclusiv: mobilier, cărți, fotografii, ziare și reviste ale epocii respective.

 

Fântâna Cadânei

Fântâna Cadânei este o fântână de lângă localitatea Lipnic, Raionul Ocnița, Republica Moldova. Conform tradiției locului păstrată de-a lungul secolelor, de lângă această fântână a început bătălia de la Lipnic din 1469 (sau 1470, după alte surse) în care Ștefan cel Mare i-a înfrânt pe tătarii de pe Volga ai Hanului Mamac.

 

Datând cel puțin din secolul al XV-lea, fântâna a fost reabilitată de câteva ori de-a lungul timpului. În 1970, Fântâna Cadânei și spațiul adiacent au fost incluse în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, sub numărul 1754 („Câmpul de luptă a lui Ștefan cel Mare cu tătarii”). Înainte de renovarea din 2014, fântâna se afla în stare avansată de degradare, apa nu mai era potabilă, iar lemnul de la fântână era putrezit.

 

Distribuie articolul: