Raionul Edineț este unitate teritorial-adminsitrativă aflat în nordul Republicii Moldova. Dar ce obiective turistice putem vedea în raionul Edineț? Am căutat câteva destinații turistice pentru tine,  care merită a fi văzute și le recomandăm cu drag! Așa că, fii turist la tine acasă! Descoperă potențialul turistic al raionului Edineț! Nu uitați că puteți apela și serviciile Centrului de Informare şi Promovare Turistica Edineţ.

Satul Gordinești

Conform Centrului de Informare Turistică Edineț, satul Gordinești este bogat în monumente naturale, încărcat cu urme ale Mării Sarmațiene și sculptat de apele acesteia. Rezervația peisagistică La Castel, este o adevărată bijuterie a satului, numele rezervației vine de la o construcţie impunătoare ce se ridica pe timpuri pe una dintre pantele abrupte ale Racovăţului, ceva mai sus de locul unde acesta se uneşte cu Bogda. Rezervația peisagistică are o suprafață de 746,2 ha și este amplasată între altitudinile de 110-250 m, pe versanții cu expoziție vestică.

Ocupă pantele calcaroase ale râului Racovăţ, de la satul Gordinești până la satul Brânzeni. Cuprinde o fâșie de pe malul stâng al râului Racovăţ, cu lățimea de 200 m și lungimea de 5 km. Chiar la ieșirea din sat cotind spre rezervație se înalță falnic, de parcă ar vrea să ne povestească unele mărturii ale trecutului, Defileul Gordinești care cuprinde pantele abrupte ale văii râului Racovăț și se numără printre cele mai adânci defilee din R. Moldova

Turiștii care iubesc drumețiile pot ajunge și la Dintele Dragonului. Mai multe poze din localitate pot fi văzute aici.

Rezervația cultural naturală Cuconeștii Vechi

La rezervația cultural-naturală Cuconeștii Vechi se află Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu.

Deschisă la 14 septembrie 2020, cu suportul Asociației culturale „Noua Galilee” și a Primăriei Cuconeștii Noi, instituția muzeală de pe malul pitoresc al Prutului a intrat adânc în inima celor care au reșit să-i pășească pragul. În doar câțiva ani, cu suportul Asociației culturale Noua Galilee și a Primăriei Cuconeștii Noi sa reușit ca această locație să devină un punct de reper pentru ceea ce a însemnat Arhimandritul Sofian și localitatea natală a marelui duhovnic – satul Cuconeștii Vechi de altădată.

Complexul cultural-istoric cuprinde următoarele obiective:

Casa Memorială Arhimandrit Sofian BoghiuRuinele bisericii Sf. Arh. Mihail demolată în vremurile de tristă amitire și cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.

Stânca lui Harascu – Unul dintre cele mai importante situri ale culturii Cucuteni-Tripolie din spațiul pruto-nistrean . Situată la circa 1 km SE de sat pe o terasă de la vărsarea râulețului Racovățul Sec în râul Prut, așezarea respectivă a fost descoperită în anul 1925 de arheologul și geologul Nicolae Moroșan.

În contextul care locația se află în zona de frontieră, pentru vizite sunteți rugați vă programați în prealabil la tel. +373 60270201.

Pagina de facebook a localității Cuconeștii Vechi poate fi urmărită aici.

Satul Fetești

Satul Fetești poartă cu demnitate și delicatețe o salbă de stânci milenare și păduri mărețe, iar la cingătoare și-a prins apele Draghiștei.

 

Satul Feteşti este o localitate din raionul Edineţ, situată la altitudinea de 135 metri față de nivelul mării. Distanța pînă în orașul Edineţ este de 23 km, iar distanța directă pîna în orașul Chişinău este de 227 km. Satul Fetești se învecinează cu satele: Gordinești, Burlănești, Lopatnic, Trinca, Tîrnova. Comuna Fetești are o suprafață totală de 31.11 kilometri pătrați, fiind cuprinsă într-un perimetru de 27.42 km(2). Fetești este unicul sat din comuna cu același nume. Denumirea veche a satului este cea de Hrițeni și numai spre sfîrșitul sec. XVIII, începutul sec. XIX apare numele de Fetești.

Satul are o arie protejată, situată la nord-vest de sat. La periferia satului este o cariera de piatra si prundiș care extrage piatra de calcar, este bine cunoscuta pentru forma ei neobișnuită, care seamănă cu un crater de vulcan si cu un munte.

Puteți urmări satul Fetești și pe pagina de Facebook, Fetești / Mica Elveție a Moldovei.

 

Rezervația „Trinca și Brînzeni”
Raionul Edineţeste cu adevărat o sursa inepuizabilă de elemente decorative. Aici se întinde cel mai mare defileu dintre două toltre „Trinca și Brînzeni” de aproximativ 250 m.
De pe „stîncile defileului” se deschide o privelişte minunată asupra satului ce impresionează la maxim vizitatorii.

Satul Tirinca. La sud-vest de sat este amplasat defileul Trinca, arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic. Pe teritoriul satului și în împrejurimi au fost descoperit 11 vetre de stațiuni umane cu o vechime de până la 14,000 ani, iar una dintre ele, amplasată în peștera „Mersâna” are peste 500000 ani vechime. Pe vetre au fost colectate așchii și unele din cremene datând din perioada târzie a paleozoicului (milen. XL-XII î.Hr.). Arheologii au determinat că peștera „Mersâna” a fost locuită în mezolitic, eneolotic și în epoca bronzului.

Distanța din orașul Chişinău până la rezervație e de 235 km. Călătoria durează 3 ore 15 min.  Satul Trinca se află nu departe de oraşul Edineţ, la numai 10 km de oraş. Satul este cunoscut prin faptul că în apropierea lui, chiar după defileul Trinca, se află cariera de extragere a celui mai bun var din Moldova.

Mai multe poze din localitate puteți vedea aici.

Mănăstirea „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni
Meleagurile noastre sunt străjuite si luminate de mănăstiri și schituri. La data de 4 august 1999, a apărut Mănăstirea „Nașterea Domnului” din apropierea satului Zabriceni. Acest asezamânt monahal este amplasat la o margine de padure, într-un loc pitoresc, pe teritoriul fostului sanatoriu de odihna si tratament “Albinuta”, ale carui edificii au fost cumparate de Episcopia de Edinet si Briceni. Asa a luat nastere singura manastire din raionul Edinet si singura manastire de calugari din întreaga Episcopie, pentru ca celelalte trei – Calaraseuca, Rudi si Briceni – sunt mănăstiri de maici.

Pagina de facebook a Mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni poate fi văzută aici.

Orașul Edineț

Orașul se află pe automagistrala Chișinău – Cernăuți la o distanță de 200 km. de Chișinău și la 8 km. de stația de cale ferată Brătușeni. Are 20.200 locuitori împreună cu satele ce intră în componența sa (Alexăndreni și Gordineștii Noi) și este centrul administrativ al raionului Edineț.

Cartea de vizită a orașului Edineț este Grădina Publică Vasile Alecsandri care cuprinde o suprafață de aproximativ 40 ha.

În oraș mai puteți vedea clădirea veche a fostului Seminar Teologic 1872, Biserica veche de piatră cu hramul „Sf. Ier. Vasile cel Mare” 1870, Clădirea fostului conac al familiei Cozițin, Cimitirul evreiesc, Muzeul Gimnaziului „Gr. Vieru”, Troița închinată părintelui Sofian Boghiu și multe alte monumente de for public pe care le puteți admira în Edineț.