După șase ani petrecuți în Italia, Arina Negrei s-a întors acasă, în Vadul lui Vodă, și preda limba română la Liceul „Ștefan Vodă” din oraș, unde și-a terminat studiile. În Italia a lucrat ca bonă, îngrijitoare, cameristă și manichiuristă, dar și-a dorit mereu să fie profesoară.

Arina Negrei a plecat în Italia pentru a fi lângă soțul ei. Deși a renunțat la carieră pentru a fi alături de familie, dorința de a deveni profesoară nu a dispărut, chiar și după ani, scrie moldova.europalibera.org.

„Îmi petreceam nopțile scriind, citind, conspectând, făcându-mi planurile”, spune Arina Negrei.

Femeia locuia în Italia, dar își făcea planuri pentru o carieră de succes în Moldova. Visul ei s-a împlinit, cu greutăți în cale, dar a reușit să devină profesoară la liceul din Vadul lui Vodă.

„La început mi-a fost greu să accept realitatea de aici. Eram obișnuită cu o altă atitudine și o altă atmosferă. Oamenii sunt îngândurați, ei nu zâmbesc și nu comunică”, zice ea.

Totodată, Arina Negrei spune că este greu să predai lecția fără manuale noi: „Curricula s-a schimbat, iar manualele nu au fost actualizate.

La scurt timp după întoarcerea ei în Moldova, Arina Negrei s-a împrietenit cu elevii, reușind să le devină o sursă de sprijin.

„Doamna Arina are o modalitate de a vorbi cu copiii într-un mod mai neobișnuit, de a găsi la fiecare punctele slabe și să le antreneze spre bine”, spune o elevă.

Arina Negrei este și un exemplu pentru copiii liceului.

„Deseori eu mă inspir de la doamna Arina, pentru că eu văd cum ea se îmbracă la modă”, zice o altă elevă.

Colectivul Liceului „Ștefan Vodă” din orașul Vadul lui Vodă este format din 35 de profesori, dintre care doar 60% sunt tineri. Arina Negrei speră că generația tânăra se va întoarce acasă și va continua profesia de învățător.

 

Distribuie articolul: