Pentru că sezonul cireșelor și al vișinelor vine și pleacă repede, trebuie să nu ratezi apariția acestor fructe speciale și să prepari cu ele câteva bunătăți. Iată cum gătești o plăcintă savuroasă de sezon.

Ingrediente:

umplutură

  • 4 cești și jumătate de vișine sau cireșe, pe care le-ai curățat de cozi și de sâmburi
  • 1 ceașcă de zahăr tos, de preferință brun (pentru cireșe folosiți doar ¾ ceașcă)
  • ¼ ceașcă de amidon
  • 1 lingură de esență de vanilie
  • ¼ linguriță de sare

aluat

  • 1 pachet de aluat gata preparat
  • 1 ou mare
  • 1 linguriță de apă
  • 1 lingură de zahăr (brun)

Pentru a prepara plăcinta îți mai trebuie o tavă de copt rotundă de 22-23 cm, o tigaie largă, un tel, o ceașcă, o lingură și o linguriță cu care să măsori cantitățile.

Preparare:

Pentru a pregăti această rețetă ușoară de plăcintă, nu ai nevoie de cine știe ce calități de cofetar, trebuie doar să urmezi cu atenție toate instrucțiunile.

Într-o tigaie, amestecă zahărul cu amidonul, apoi adaugă vișinele, vanilia și sarea și amestecă bine toate aceste ingrediente. Pune tigaia pe aragaz sau pe plită la foc mediu spre mare, aproximativ 10 minute, până când fructele încep să se aplatizeze. Amestecul trebuie să fiarbă și să se îngroașe ușor. Oprește focul și lasă tigaia deoparte la răcit, dacă urmează să prepari imediat plăcinta (dacă nu, poți păstra această umplutură la frigider și poți face plăcinta a doua zi).

Preîncălzește cuptorul la 190° C. Pune o parte din aluat în forma de plăcintă și presează-l pe fundul tăvii și pe marginile acesteia, cu atenție ca să nu-l rupi. Amestecă oul și apa cu o furculiță și, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, întinde-l pe toată suprafața aluatului din formă (ce rămâne trebuie păstrat pentru partea de deasupra a aluatului). Apoi, toarnă umplutura răcită peste aluat.

Din aluatul care ți-a mai rămas, taie fâșii de aproximativ 2,5 cm lățime și pune-le pe rând peste umplutură, spațiate, o parte pe orizontală, o parte pe verticală, ca să obții un fel de grilaj. Apoi, cu ajutorul pensulei, întinde oul rămas peste fâșiile de aluat și presară-le cu zahărul brun.

Pune tava de plăcintă în cuptor și las-o la copt 40-45 de minute. Dacă ți se pare că marginile plăcintei se colorează în maroniu prea repede, acoperă marginea formei cu o fâșie de aluminiu în ultimele 10 minute.

După ce scoți plăcinta de vișine din cuptor, las-o să se răcească timp de 4 ore, după care o poți tăia. Dacă nu se consumă în întregime la masă, plăcinta poate fi acoperită și depozitată la temperatura camerei cel mult 3 zile. Cantitățile sunt de ajuns pentru 6 porții mari.

Sursa: Doc.ro

Foto: Vintage Kitchen Notes