Persoanele fizice din Moldova contractează de câteva ori mai multe credite decât în anii trecuți. Au nevoie de bani pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai: cumpără imobile, mașini, diverse instalații și aparataje pentru gospodărie. Estimativ, moldovenii iau de cinci ori mai multe credite decât acum 15 ani, iar aceste cifre nu iau în socoteală creditele prin parteneriat a companiilor ce vând electrocasnice, telefoane, televizoare și diverse gadgeturi în rate.

O parte din creditele de consum sunt luate pentru vacanțe – asemenea solicitări sunt mai frecvente înainte de perioada estivală. Și, desigur, o parte din creditele de consum sunt destinate serviciilor medicale – stomatologice, intervențiile chirurgicale. Printre motivele mai neobișnuite ale moldovenilor de a solicita credite (cel puțin pentru oamenii din alte țări) sunt nunțile și cumetriile.

Câteva date statistice

Cert este faptul că de la an la an moldovenii iau tot mai multe credite. De exemplu, statisticile oficiale susțin că în 2018 gospodăriile casnice, adică persoanele fizice, ar fi contractat credite în valoare de 4,8 miliarde de lei, o sumă de patru ori mai mare decât media pentru anii 2013-2017. Chiar comparativ cu anul 2017, nivelul împrumuturilor făcute de persoanele fizice aproape că s-a dublat, atingând nivelul de 9% din Produsul Intern Brut (PIB).

În luna aprilie 2021, creditele noi acordate au constituit 3 646,1 milioane lei, în creștere cu 56,4 la sută față de luna aprilie 2020. 75,9 la sută reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 2 768,0 milioane lei (+9,0 la sută față de luna precedentă și +82,6 la sută față de aprilie 2020) – acestea, apropo, au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor fizice (48,2 la sută). Conform BNM, cele mai atractive au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani cu o pondere de 52,9 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite, acordate persoanelor juridice a constituit 31,2 la sută din totalul creditelor.

Cei care nu doresc să specifice motivul creditului, să prezinte documente suplimentare sau să lase un gaj, au o opțiune – creditele nebancare. În special au devenit populare creditele rapide în Chișinău, în ultimii ani, când aplicarea la un credit online a devenit mai simplă decât oricând. Fără multe documente și birocrație, fără rânduri infernale și timp pierdut, opțiunea de credite online fără gaj, doar cu buletinul, a devenit tot mai atrăgătoare pentru moldoveni. Mai mult decât atât, unele companii, cum este Forza, plasează pe site calculatoare ce simplifică estimarea împrumutului. Astfel, cei care au nevoie urgent de bani pot aproxima condițiile înțelegerii, asumându-și în deplină cunoștință de cauză alegerea. Apelând la serviciile Forza, poți primi până la 10000 de lei în câteva clickuri, fără a trebui chiar să explici motivul creditului.

P