Rețeta clasică a pandispanului, deși este o rețetă extrem de simplă are câteva reguli pe care trebuie să le urmăm pentru reușită.

  • Pentru pandispanul clasic folosim 30 gr făină, 30 gr zahăr pentru 1 ou (un ou standard are 60 gr).
  • Nu se folosește praf de copt niciodată deoarece riscăm să obținem un pandispan crescut cu cocoașă și cu un ușor gust de praf de copt.
  • Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, la fel făina și zahărul, așa că cel mai bine le lăsăm în bucătărie 1-2 ore înainte de a ne apuca de pandispan.

Pandispan

Reușita pandispanului constă în mixarea îndelungată a zahărului cu ouăle la temperatura camerei. Cu un robot performant mixăm 20 minute (niciodată mai puțin de 20 minute) iar cu un mixer normal 25-30 minute. Cu cât mixăm mai mult, cu atât pandispanul nostru va crește mai mult și va fi mai pufos.
Făină trebuie întotdeauna cernută, adăugată puțin câte puțin, și amestecată de jos în sus în compoziția de ouă cu foarte mare grijă astfel încât după ce adăugăm toată făina, aluatul să se prezinte pufos și țeapăn.

Este indicat să folosim o lingură de lemn sau plastic pentru încorporarea făinii în compoziția de ouă.

Cuptorul nu se deschide absolut deloc în timpul coacerii (nici măcar după 15 minute cum facem la prăjiturile obișnuite) iar pandispanul se lasă să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă. Astfel îl ferim de un șoc termic care ar putea transforma pandispanul nostru frumos crescut într-o fâșiuță de aluat din care nu vom putea scoate nici măcar 2 foi.

Pandispanul este gata când îl vedem că se desprinde singur de pe marginea formei și este auriu.

Cam acestea sunt regulile de bază ale pandispanului clasic.

Ingrediente pentru un pandispan de 26 cm:

  • 7 ouă
  • 210 gr faină
  • 210 gr zahăr
  • un vârf sare

Preparare:

Pandispan

Mixam ouăle cu zahărul și un vârf de sare până ce își triplează volumul și se deschid la culoare. Cu o lingură sau cu paleta mixerului, lăsăm să cadă puțin aluat pe întreaga suprafață a compoziției de ouă și zahăr și dacă acesta lasă urme vizibile (sau “scrie”) atunci compoziția noastră este gata.
Adăugăm puțin câte puțin făină cernută și amestecăm cu mare grijă de jos în sus, dinspre centru spre exterior. După ce făină este încorporată perfect în compoziția de ouă, adăugăm altă făină și tot așa până ce terminăm toată făina.
Așezăm aluatul într-o formă tapetată cu unt și făină și nivelăm cu foarte mare grijă suprafața.

Pandispan

Eu am pozat aluatul înainte de a-l nivela ca să se vadă consistența compoziției finale. NU turnam aluatul în același loc pentru că riscăm să obținem un pandispan cu boltă sau cocoașă. După ce l-am nivelat, lovim forma de masă de câteva ori ca să eliminăm excesul de aer acumulat de aluat. Vor apărea la suprafață câțiva bulbucei.

Introducem pandispanul în cuptorul preîncălzit la 170 grade pentru 20 -25 minute. Când pandispanul este auriu și se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata. Stingem cuptorul, întredeschidem ușa și îl lăsăm să se răcească înăuntru. Nu trebuie să îl lăsăm neapărat să se răcească complet ci doar să se răcorească și să se obișnuiască cu temperatura bucătăriei.

Îl răsturnăm cu grijă pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet după care îl tăiem în foi. Îl poți servi ca atare sau îl poți transforma într-un delicios tort.

 

 

Distribuie articolul: