Pandemia a generat schimbări de orice tip și, bineînțeles că, chiar dacă nu conștientizăm aceasta ne-a schimbat și la nivel psihologic. Bunăoară, s-a demonstrat că aceasta a dus la instalarea unui astfel de fenomen psihologic precum caution fatigue. Ce înseamnă acesta și cum se manifestă a povestit psihologa Dorina Vasilache.

Ce ar însemna fenomenul denumit caution fatigue, care s-ar traduce în oboseala de a fi precaut?

„Instaurarea carantinei pe un termen mai mare decât am fi fost obișnuiți, spre exemplu șapte zile de a sta în casă și a nu interacționa cu cineva sau când aveam varicelă, pentru a nu-i molipsi pe ceilalți, are consecințe grave asupra sănătății psihice. Din motiv că nu cunoaștem termenul, iar ființa umană are tendința de a se programa la precauție pentru perioade scurte de timp”, spune ea.

„Una dintre consecințele acestei pandemii este oboseala de a fi precaut. De mici am fost obișnuiți că totul are o perioadă, iar acum nu mai avem în mintea noastră nici un termen limită, de aici pornește și oboseala de precauție.”

De ce unii oameni au impresia că pericolul a trecut și renunță la unele obiceiuri pe care le aveau la începutul carantinei, de exemplu purtatul măștii sau dezinfectarea lucrurilor?

„Motivele sunt diverse: începând cu convingerea că ,,la cât de expus am fost până acum și nu m-am molipsit, el sigur nu există”. Un alt motiv ar fi convingerile religioase, ele având un impact puternic asupra unui număr pare a populației. Adesea aud expresii de genul „Dumnezeu e mare și ne va apăra” și puțini se gândesc la faptul că Dumnezeu nu îi poate apăra pe toți, pentru acesta și au fost inventate măștile, pentru a ne proteja de virus. Însă în majoritatea cazurilor, persoanele care manifestă o atitudine neserioasă față de acest virus, nu s-au ciocnit personal sau printre cei apropiați, nimeni nu a avut de suferit”, povestește psihologa.

„În mentalitatea poporului nostru există obiceiul de a crede în minuni, și că după ploaie imediat va răsări soarele.”

Care sunt primele simptome caracteristice ale oboselii de a fi precaut?

„Când ne confruntăm cu o amenințare, mintea și corpul nostru activează răspunsul la stres cunoscut sub numele de luptă sau zboară. Am evoluat acest răspuns deoarece ne-a ajutat să rămânem în viață în fața pericolului. Ne pregătește să luptăm sau să fugim. În ultimele câteva luni, amenințarea atrasă de COVID-19 a aruncat aproape toată lumea în extremitățile stresului cronic. Iar efectele stresului cronic COVID-19 au acum un nume propriu: oboseală de precauție. Termenul „oboseală de precauție” a fost creat de Jacqueline Gollan, profesor de psihiatrie și științe comportamentale. Gollan a observat că stresul asociat cu COVID pe termen lung nu i-a uzat doar pe oamenii în mod obișnuit, de obicei, stresul cronic”, zice Dorina Vasilache.

„Stresul asociat cu COVID-19 ne-a eliminat motivația de a menține distanțarea socială și de a rămâne în siguranță.”

Din ce motive și provocări provine această oboseală?

„Majoritatea oamenilor s-au săturat să fie atât de atenți atât de mult timp, chiar dacă nu cunosc acest lucru. Creierul uman în mare parte este conectat pentru a face față amenințărilor pe termen scurt, cum ar fi prezența unui prădător sau a unei furtuni. Cu toate acestea, amenințarea invizibilă, precum un virus, ne obligă la perioade lungi de manifestare a comportamentului prudent, ceea ce ar contravine fiecărui răspuns la amenințările pe care le cunoaștem”, povestește psihologa.

Citește continuarea articolului aici.

Sursa: AGORA

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Distribuie articolul: