Fiecare popor are obiceiurile sale alimentare și cultura sa de a servi masa. Unele sunt mai sănătoase, altele mai puțin, dar în vremurile în care trăim, putem împrumuta ușor ceva sănătos de la vecini, dacă ne dorim. Să descoperim niște tradiții sănătoase de pe glob, în acest articol!

Mese lente, ca în Franța

Când mănânci încet și savurezi bucatele, așa cum o fac mulți oameni în Franța, asta poate duce la un consum caloric mai mic, în special pentru bărbați. Așa că fă-ți timp și bucură-te de o masă frumoasă și lungă cu prietenii.

Porții mai mici, ca în Japonia

Porțiile mici înseamnă de obicei mai puține calorii, dar o mai mare varietate. Studiile arată că persoanele care mănâncă porții mai mari au șanse crescute să fie supraponderale și mai puțin sănătoase. Dieta tradițională japoneză nu include multă carne roșie, iar cercetările arată că acest factor poate fi un lucru bun.

Condimentat, ca în India

Mâncarea indiană este încărcată cu ierburi și condimente: turmenic, curry, ghimbir și cardamom. Acestea sunt pline de antioxidanți și alte lucruri care sunt bune pentru tine. De asemenea, pot da intensitate și gust picant mâncărurilor, ceea ce te poate ajuta să mănânci mai puțin.

Dieta mediteraneană, ca în Grecia

Există multe culturi și practici alimentare în întreaga Mediterană, dar dieta tradițională grecească este cea care s-a dovedit că reduce riscul de boli de inimă și cancer. Totul este despre fructe și legume, mai multă brânză decât lapte, mai mult pește decât carne. Și, bineînțeles, stropim totul cu ulei de măsline, care are „grăsimea bună”.

Puțin vin la masă, ca în Italia

Studiile arată că consumul moderat de alcool poate reduce șansele de apariție a bolilor de inimă. Dar cheia este moderația: un pahar pe zi pentru femei, două pentru bărbați. Mai mult decât atât poate fi rău pentru tine. De asemenea, optează pentru băuturi calitative, de la vinării respectabile.

 

Produse fermentate, ca în Norvegia

Dacă lași anumite alimente să stea mult timp în apă sau sare, sau în alte condimente, chimia și gustul lor se schimbă. Aceasta este fermentația, iar alimentele fermentate sunt surse naturale de probiotice – bacterii bune care influențează totul, de la digestie la starea de spirit. Culturile de pe tot globul fermentează legumele, fructele, laptele și carnea. Specialitatea norvegiană recunoscută de întreg globul este peștele fermentat, dar se poate începe și cu legumele, pentru cei mai puțin obișnuiți cu gustul.

 

Variat, ca în Coreea

Aici, un restaurant poate servi legume murate, supă, găluște, varză fermentată (kimchi), carne, ou, pește și carne de porc – toate la o singură masă! Diferitele alimente nu numai că adaugă interes, ci și te ajută să obții mai mulți nutrienți. Dar mai multă varietate te poate face să mănânci prea mult, așa că păstrează acele porții mici.