Any Șavga e o tânără designeră de la noi cu mult potențial. Are la activ participarea în concursul „MândrIA” de la IA Mania, câteva colecții capsulare lansate și deja un mic showroom unde își expune lucrările. Recent, creatoarea a dat o nouă viață unui prosop tradițional moldovenesc, din acela cu broderie și horbotă, purtându-l pe post de tunică.

„Prosopul moldovenesc țesut manual a fost cea mai răspândită ocupaţie a femeilor din Moldova în secolul XIX – XX, formând o mare industrie textilă particulară cu o variație deosebită de urzeli albe simple, nevedite, alese, brodate, croşetate… Este un simbol de mare cinste şi onoare pentru unele persoane deosebite. Astăzi am încercat să reutilizez semnificația lui!!! #prosop #tradiție#valoare #simbol #motiv”, a scris Any Șavga pe pagina sa de Facebook.

Am fost curioși să știm ce mai face tânăra creatoare, participantă acum un an la Concursul „MândrIA” din cadrul Festivalului IA Mania.

Vezi și: Ana Șavga, participantă la concursul MândrIA: „Avem problema stofelor și a standardelor impuse de societate”

„Am fost mereu inspirată de motivele tradiționale, așa că, pe lângă hainele clasice pe care le scot, încerc să introduc cât mai mult elementele distincte neamului nostru în creațiile mele. Am scos o linie de rochițe cu broderie tradițională, tricouri cu simboluri românești, paltoane în care am integrat „mici rămășițe de istorie” etc. Cred că într-un timp relativ scurt am reușit multe: în ultimul an am deschis atelierul Any Șanga, fiind un showroom în care îmi expun creațiile, am loc de proiectări și multă creativitate”, ne-a mărturisit Ana.

Ana, ingenioasă creația ta. Îți dorim mult succes și multă inspirație și în continuare!

Foto: Any Șavga