Odată cu începerea sezonului estival, oamenii aleg să-și petreacă timpul la plajă, la piscină sau pur și simplu să se expună razelor soarelui. Totuși, specialiștii susțin că această practică nu este sănătoasă, iar expunerea pentru o perioadă mai îndelungată la razele solare aduce cu sine anumite riscuri. AGORA a discutat cu medicul dermatolog Irina Batîr, pentru a afla cât de sănătos este bronzul natural și care ar fi cele mai comune mituri la acest subiect.

Bronzul este sănătos – FALS

Potrivit specialistei, soarele este esențial vieții. În „doze” mici, are un impact benefic pentru starea de spirit, fiind un remediu excelent pentru unele depresii de sezon,  de asemenea ajută la sinteza de vitamina D, care este indispensabilă pentru fixarea calciului în oase. Pentru a ne bucura de aceste beneficii, sunt de ajuns 15 minute pe zi de expunere la soare. Totuși, în cantități mari, soarele poate fi foarte periculos și poate provoca, pe termen scurt: arsuri solare, numite de asemenea eriteme, fotosensibilitate, afecțiuni ale pigmentării cum ar fi pete pigmentare, acneea etc.

Irina Batîr susține că bronzul, fie el cel natural sau cel artificial, nu este bun și nici sănătos pentru piele, chiar dacă pentru mulți este asociată cu frumusețe și sănătate.  Sub acțiunea razelor solare, pielea începe să producă un pigment de culoare închisă – melanina – care are rol de protecție, pentru a proteja ADN-ul celular, fiind ca o umbrelă la suprafața pielii. „Eu ca dermatolog pot spune „o piele bronzată e o piele care strigă că are nevoie de ajutor, fiindcă a fost agresată de radiațiile UV”, susține dermatologa.

Efectele dăunătoare  apar și pe termen îndelungat, precum accelerarea îmbătrânirii pielii, care este indicată de apariția petelor, a unui ten gălbui, riduri profunde și pierderea densității și elasticității pielii, iar în cele mai grave cazuri chiar și cancer de piele.

Soarele tratează acneea – FALS

Potrivit specialistei, bronzul nu tratează acnee, soarele fiind cel care stimulează și mai mult secreția glandelor sebaacee, ceea ce o agravează și acutizează acneea. Un alt mit comun este despre faptul că bronzul la umbră nu se obține. Dermatologa afirmă că norii transmit 90% din razele soarelui. Prin urmare, este necesar utilizarea unui,  produs cu SPF de cel puțin 30 atât la soare, cât și la umbră.

Smântâna, uleiul de măsline nu sunt recomandate. „Produsele alimentare sunt bune pentru a fi consumate, nu pentru a fi aplicate pe piele, ele ar putea provoca reacții alergice cutanate, sau agravarea leziunilor de acnee”, spune Irina Batîr. Dacă am exagerat cu expunerea la soare și suferim de o arsură solară, în funcție de gravitatea ei se poate aplica apă termală, o loțiune după bronz sau în cazul unei iritații mai grave este recomandată adresarea la un medic dermatolog.

Cât timp și la ce intervale de ore sunt recomandate băile de soare

Expunerea prelungită la soare, la ore nepotrivite și fără protecție solară pot fi factori majori în apariția celui mai agresiv tip de cancer de piele – melanomul. Cele mai bune ore pentru a ieși la plajă sunt de dimineață până la orele 11 dimineața, și deja după orele 16:00, după-amiaza. La amiază, radiațiile ultraviolete sunt extrem de periculoase și puternice, și pot duce la arsuri solare ale pielii și insolații. Chiar și în limitele acestor ore, crema cu SPF este obligator de aplicat cu 20 minute înainte de expunerea la soare, și de aplicat repetat după 2-3 ore. 

Categoriile de persoane pentru care bronzul este contraindicat

În funcție de fototipul pielii pe care îl avem, dermatologa afirmă că putem sta un anumit număr de minute, fără a face arsură solară. Trebuie de ținut minte faptul că cu cât culoarea naturală a pielii e mai deschisă, cu atât mai puțin timp va trebui să se petreacă la soare. Pentru cei cu piele albă, prima baie de soare nu trebuie să depășească 10-15 minute, iar durata acestora ar trebui să crească treptat. Cu cât e mai închisă pielea, cu atât mai repede ea se bronzează.

„Toți cei care au în anamneză formațiuni cutanate apărute la nivelul pielii după expunerea la soare, sau cei care au rude ce au suferit de cancer de piele, trebuie să evite expunerea necontrolată la soare, iar pacienții ce suferă de așa maladii ca lupusul eritematos, sau de alergii solare, trebuie să evite expunerea la soare”, afirmă doctorița. Mai mult de atât, specialista susține că toți cei care vor să evite îmbătrânirea prematură a pielii, apariția petelor pigmentare la nivelul pielii, distrugerea fibrelor de colagen ar trebui să evite expunerea la soare. 

Diferența dintre cremele SPF 15, 30, 50 și cum acestea trebuie alese

Cremele cu protecție sunt esențiale că se prevenim acele efecte pe care le are soarele asupra pielii. SPF- factorul de protecție solară – exprimă timpul relativ în care un produs de protecție solară blochează acțiunea radiației ultraviolete asupra pielii. Fiecare om, în funcție de fototipul pe care îl are, poate sta un anumit număr de minute la soare fără să se ardă.

„Spre exemplu pentru o persoană cu fototipul III, asta ar fi 3 minute, respectiv numărul pe care îl vedem pe cutie, fie el 15, 30 sau 50, este acel timp pe care îl putem sta la soare fără a suferi o arsură (adică acele 3 minute se înmulțesc cu 15=45 minute fără a ne arde, sau 3*30=90 minute, și respectiv 3*50=150 minute, fără a ne arde pielea), cu cât o cremă are o cifră mai mică, cu atât mai des ea trebuie să fie reaplicata”, explică specialista.

O altă recomandare este ca atunci când cineva alege o cremă de protecție solară, trebuie de optat pentru una cu „spectru larg” să protejeze atât de UVA cât și de UVB, să fie un produs testat dermatologic. Cremele cu protecție solară ajută și trebuie aplicate atunci când oamenii se expun radiațiilor UV, fie iarnă sau vară. Ca să acționeze trebuie aplicată cantitatea corectă și reaplicata după expunerea mai mare de 2-3 ore.

Descoperiți în continuare pe AGORA de ce solarul nu este mai inofensiv decât expunerea directă la soare și care sunt regulile pentru a ne proteja tenul.