E visul multor cupluri de îndrăgostiți – o călătorie pe canalele înguste ale Veneției pe o gondolă și o muzicuță romantică de fundal. Pentru o interpretă de la noi, de ceva vreme, această îndeletnicire a devenit rutină zilnică. Dana Markitan recunoaște că e și o mare provocare, ori turiștii unicului oraș pe apă din Europa vin acolo din întreaga lume, iar solicitări de piese a avut dintre cele mai deocheate.

Dana Markitan, în gondolă, cântând pe străzile din Venezia

Îmi place să experimentez

„În august 2018 am fost pentru prima oară să vizitez Veneția. Am făcut cunoștință cu moldovenii care cântă în acest oraș minunat. Desigur că e greu să nu te îndrăgostești în așa frumusețe ca Veneția. După, am mai venit în septembrie, octombrie aici cu diferite proiecte și, am avut încercarea de a cânta pe gondole. Am primit oferta să vin să cânt de la Radu Zaplitnîi. Și am acceptat, mai ales că e în firea mea așa, îmi place să experimentez, pentru creștere și dezvoltare profesională”, recunoaște Dana Markitan.

O schimbare în regimul de muncă

Dacă la Chișinău cânta mai mult noaptea, fiind solicitată la petreceri private și în restaurante și lucrând mai mult noaptea, la Veneția Dana recunoaște că-i place mult mai mult. „În noiembrie am zis să încerc să schimb lucrul de noapte din Moldova pe acela de zi în Veneția. Deocamdată îmi place ce fac, am cunoscut și cunosc alți muzicieni deosebiți și facem proiecte pe care în Republica Moldova nu prea văd cum le-am fi realizat. Știu sigur că mai avem multe de făcut, așa că e bine”, ne-a mai povestit artista.

Spectatorii din gondolă, de obicei sunt turiștii

„Cunosc nu doar oameni noi, ci și cum sunt alte naționalități. Este o energie deosebită acea pe care o primești cântind pentru oamenii care, venind la Veneția, își doresc neapărat să asculte muzică. E foarte frumos să vezi cum plâng oamenii de fericire sau cum încep, la un moment dat, să cânte împreună cu tine. Pe 1 ianuarie am cântat pentru un cuplu, care, într-un frumos moment al piesei mele de dragoste, el a cerut-o de nevastă. Jumătate din călătorie ea plângea și îl îmbrățișa. Veneția e orașul romantismului”, confirmă încă o dată Dana pentru EA.md.

Creată să cânt pretutindeni

Dana Markitan și Radu Zaplitnîi, cântând pe gondolă în Venezia

„Aici există un repertoriu standard de muzică venețiană, italiană și napolitană, serenade îndrăgite… O mare parte le cunosc, ca excepție se mai întâmplă să se ceară altceva, spre exemplu într-o zi brazilienii au rugat să cânt ceva în limba lor. E bine când cunoști un repertoriu larg, eu le-am interpretat piesa de pe teritoriul lor și erau fericiți. Sunt creată să cânt, zic eu pretutindeni, și să aduc în inimile oamenilor fericire. Mă simt împlinită când am unde să mă manifest, fie asta o barcă îngustă sau o scenă imensă. Rămân mereu deschisă și pentru Moldova și pentru moldovenii de pretutindeni. În 2-3 ore ajungi și acasă și în Europa”, ne mai asigură artista basarabeancă.

Dana Markitan la Venezia

Distribuie articolul: